Başkan Cihat Şimşek Güven Tazeledi

Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Derneği Birliği’nin (SÜB) gerçekleştirilen 2015 yılı Mali Genel Kurul Toplantısında mevcut başkan Cihat Şimşek oy birliği ile yeniden başkanlığa seçildi.Başkan Şimşek Balıkesir’de 2015 yılında 18 bin 6 tane üreticimiz süt teşviği almıştır. Biz bu sütün sahibiyiz.Sütün teşviki ile ilgili her noktada biz varız Balıkesir’de süt 1 lira 10 kuruş ancak,0.958 kuruş üreticinin eline süt parası ödeyen sanayici var. 70 kuruşa süt almak için binbir türlü bahane üreten sanayiciler var.15 günde ödeyecekleri parayı 90 günde ödüyorlar"dedi.

Başkan Cihat Şimşek Güven Tazeledi
Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Derneği Birliği 2015 yılı Mali Genel Kurul Toplantısı Divan Kurulu Başkanlığına Erdoğan Atalay yardımcılığına Süleyman Demirdağ ve üyeliklere Turgay Yaşar ile Özcan Tığlı’nın getirilmesi ile başladı.

Faaliyet ve Gelir gider tablosunun okunmasının ardından Başkan Cihat Şimşek yaptığı konuşmada "2009 yılından bu yana başkanlığını yürüttüğüm birliğimizin bu gün gelinen noktada 19 soğutma merkezi,25 soğutma tankına,1600 krom güğümüne bunun yanı sıra kontrolü bizde olan toplam 38 tane süt toplama merkezine ulaştırmış bulunmaktayız.Soğutma tanklarımızın kapasitesi 67 bin 500 litredir. Günlük 106 bin 200 litre süt toplama kapasitesine sahip bir hayvancılık örgütüyüz.Her ne kadar bugün 10. yılımızı kutlasak da bunu bizlere zehir eden dönemlerde oluyor.Hepimizin geçim kaynağı olan süt için sanayiciler tarafından uygulanan çok değişik uygulamalar var.Üyelerimizde bizlere serzenişte bulunuyorlar neredesiniz neden bir şeyler yapmıyorsunuz gibi.2011 yılında sanayiciyle 80 kuruşa anlaşıp, 73,5 kuruş ödeme yaptıklarında köyleri gezen ve bu işin kabul edilebilir olmadığını söyleyen tek hayvancılık örgütünün başkanıyım benim.Ben sizin köylerinizi gezerken diğer kuruluşlar eylem yok dediler.Odalardaki arkadaşlarımızın da yaptığı sadece bir şey var.Basına çıkarlar açıklama yaparlar çiftçinin borcu ötelensin yeni krediler verilsin, bizi borçlandırırlar başka yaptıkları bir şey yok.92 yılında kurulmuş birliklerin sahada esamisi okunmuyor"dedi.

BOZUK SÜTÜ DÖKMÜŞLER

Süt dökme eylemi hakkında da açıklama yapan Başkan Şimşek "Geçtiğimiz günlerde bazı siyasi arkadaşlarımız şehrin çeşitli yerlerinde süt dökme eylemi gerçekleştirdiler.Ben sütümü yere dökmem hiç bir üyemin de sütünü yere dökmesine izin vermem, sonuçta nimettir.Eğer ki tepki vereceklerse bu salondaki insanlara destek olacaklarsa bir yerlerden parayla alsınlar şehirdeki insanlara ücretsiz dağıtsınlar çok daha etkili olur. Birisi yardım olsun diye gidip 1 liradan süt almış. Bizim bütün uğraşımız süt 1 liraya düşmesin.Bizim maliyetimiz var, bizi kurtarmaz.İlçe başkanı bize tepki olsun diye bazına açıklama yapıyor. Eylem yapıyor ya kendi aklınca başkanda üreticide gelmedi dedi.

Doğru şeyler yaparsanız bu üreticide bende orada olurum.Doğru zamanda doğru işler yapın ki bizler yanınızda olalım. Başkan döktüğü sütün ekşimiş bozuk olduğunu ve sanayici tarafından alınmayan süt olduğunu sonradan söyledi.

Senin döktüğün tüm testleri yapılmış 10 numara süt idi. Sanayicilerin Ağustos ayından bu yana başlayan ve bu güne kadar devam ettirdikleri bazı söylemler değişimler var.2014’den 2015’e geçildiğinde üretimdeki artış sanayiye giden sütte 3.6. Buna bakıldığında yüzde 3.artış devletimizin büyüme oranıyla yaklaşık aynı oranda dır.Söylendiği gibi sütte afaki artışlar yapılmadı.Bakanlık tarafından son 10 yılda ciddi destekler verilmektedir.Marmara’da bu güne kadar hiç bir sorum olmadı gerçekleşmedi.Asıl sorun hep Ege bölgesinde yaşandı.Kimse derdini açıkça söylemedi ve hep cılız eylemler yapıldı.Bir başkan var çıkıyor her gün belediyeler süt dağıtsın diyor.Kendi kooperatifindeki üyenin eline geçen fiyat 90 kuruş iken kalkıp Marmara’ya laf söylüyor.Balıkesir bu sütçülüğün sancağıdır. Egeden gelen her türlü sıkıntıya göğüs gerende bu salondaki üreticilerdir.Burası 5 taşeronun eline bırakılmış,üretici 90 kuruşa sütünü vermek zorunda kalıyor.Her kez önce kendi bölgesine sahip çıksın.İhracatla ilgili ciddi sıkıntılarımız daralmalarımız var. İhracattaki daralmaya baktığımızda yüzde 19.2’dir.Peynirdeki ihracat artışı yüzde 5,dondurmada yüzde 2, yoğurtta ise yüzde 135 olarak gerçekleşmiştir 2015 yılında. Süt ve kremada yüzde 10 azalma,süt tozunda yüzde 68 azalma, peynir altı suyunda yüzde 57 azalma görülmüştür.Birlik üreticileri olarak Bakanımızdan çok umutluyuz.Süt tozundaki ihracat azalmasına karşılık tonda 2 bin 500 lira olarak vermiş olduğu süt tozu teşfiğini, 4 bin 500 liraya çıkartmıştır.Süt tozu teşviği bu fiyata çıktığıysa bizim sanayicimizin süt fiyatlarını aşağı çekme girişimini bizim üzerimizden değil, biraz daha gayret edip, bizim sütümüzü bizden alıp ihracatını gerçekleştirmesi gerekmektedir.Bizim üzerimizden bize yüklenmemesi gerekmektedir. Devletimiz yemde kendi alacağından yüzde 7 vaz geçti bizler için.Basını takip edin ne kadar KDV indirimine teşekkür eden üretici temsilcisi varsa bunun 2 katı oranında yem sanayicisi var. Niye?Devletin almaktan vaz geçtiği KDV’yi biz almadan yaklaşık 25 gün içinde 2 kere zam yaparak bizden aldılar.Bizler almadığımız bizim olmayan sütün fiyatını belirleyemeyiz.Biz bu sütün sahibiyiz.Sütün teşviki ile ilgili her noktada biz varız.Süt çiftliği için yapılan desteklerin durdurulması lazım, sıfırdan yatırım desteği verilmesin.Et ihtiyacı ve besili ırk için bu devam etsin ama sıfırdan yapılan yerlere destek verilmesin.Sütçül hayvan ithalatının çok acil bir şekilde durdurulması lazım.Biz sütün içinde boğulurken, et diye birbirimizi kırarken yanlış giden süt hayvancılığı ithalatıysa buda çok acil durdurulsun"şeklinde konuştu.

2015 yılında süt teşviki almak için 373 bin 908 üreticinin baş vuru yaptığını hatırlatan Başkan Şimşek "Bunlardan 186 bin 889 kişi süt birlikleri üzerinden destek almışlar.Balıkesir’e baktığımızda 2015 yılında 18 bin 6 tane üreticimiz süt teşfiği almış.Çok kooperatif var. Bu kadar çok hayvancılık kooperatifi olmaz, bunların hepsinin bir çatı altında toplanması gerekir.Balıkesir’de süt 1 lira 10 kuruş ancak,0.958 kuruş üreticinin eline süt parası ödeyen sanayici var. 70 kuruşa süt almak için 1001 türlü bahane üreten sanayiciler var.Bu insanlarla bu güne kadar karşılıklı ekmek yendi.Bizi zorlamasınlar biz sanayici ile kolay kolay kavga etmeyiz.Ama hiç kimseyide ekmeğimizle oynatmayız.15 günde ödedikleri parayı ayda, ayda ödediklerini 60 güne,60 günüde 90 güne çıkarttılar.Zorları bizi bu işten vaz geçirmek.Biz işimize sahip çıkmasını biliriz, biz dünde vardık bugünde varız yarında olacağız"dedi.

Konuşmanın ardından Cihat Şimşek oy birliği ile yeniden başkanlığa seçildi.Süt birliğinde 10 yılı dolduran üyeleri 10. yıl beratı verildi.

Cihat Şimşek başkanlığındaki Karesi ve Altıeylül İlçeleri Süt Üreticileri Derneği Birliği yönetim kurulunda Hasan Dündar,Beytullah Kaplan,Rıdvan Dilmaç,Yahya Küçük,Halil Umutlu,İsmail Yılmaz, Denetim Kurulunda Turgut Yüksel,Erol Kılıç,Avni Sevinç yer alıyor.
Kaynak: İHA