Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri Protokolü İmzalandı

Manisa’da zararlı maddelerin tüketimini en aza indirmek, sağlıklı bir nesil ve toplum oluşmasına zemin hazırlamak, kötü alışkanlıklarla mücadele etmek ve bağımlıları topluma yeniden kazandırmak amacıyla “Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri” protokolü imzalandı.

Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri Protokolü İmzalandı
Manisa Valiliği Brifing Salonunda düzenlenen, başta gençler olmak üzere toplumun her kesimine bağımlılıkla mücadele eğitimi verilmesini amaçlayan protokol imza törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ayhan Korkmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Savaş Duman, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Manisa Şube Başkanı Berk İçelli katıldı.

Törende konuşan İçelli, 1-7 Mart tarihleri arasında Yeşilay Haftası kutlanacağını belirterek Yeşilay’a ve Manisa’ya yakışır program yapmak istediklerini ifade edip, “Bu noktada çalışmalarımızın koordinasyonunu sağlamak, ilgili kamu kurumlarından istifade edebilmek ve karşılıklı olarak birbirimize temas edebilmek adına bir protokol hazırlayalım istedik. Protokole destek veren başta Sayın Valimiz ve rektörümüz olmak üzere ilgili il Müdürlerimize çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin ve ilgili il müdürlüklerimizin bürokrasisinden, eğitmenlerinden, salonlarından ve diğer imkanlarından karşılıklı olarak faydalanacağız.“ dedi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, “Manisa’da bir Yeşilay Şubesi’nin bulunmaması büyük eksiklikti. Bu konuda Sayın Valim bir yıldan fazla süredir bize sürekli bu konuyu dile getiriyordu. Biz de bu konuda hazırlık çalışmaları yapıyorduk. Berk İçelli Bey de bir ekip oluşturarak organize etti. Şu anda bağımlılıkla mücadele konusunda kamu kurumları olarak yürüttüğümüz bir çalışma zaten vardı. Ama bunun sivil toplum ayağı eksikti. Bu halkanın da tamamlanmasıyla artık çok daha iyi sonuçlar elde etme şansımız oldu. Üniversitemiz zaten baştan beri bu işin içerisindeydi. Ben herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, projenin en önemli ayağını kendilerinin oluşturduğunu, okullarda Yeşilay kulüpleri bulunduğunu ve buna göre çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bu proje ile birlikte daha bilgili, daha programlı, tüm bağımlılıkla mücadele konusunda her türlü seminer ve çalışmaları birlikte icra edeceğiz. En büyük sıkıntılardan birisi, teknoloji bağımlılığı da ciddi bir problem. Bu problemi de biz bir projeyle ilme ve bilme yönlendirmeye çalışıyoruz. Sayın Valimin destek olduğu ilimizde yürütülen Türkiye’ye örnek gösterilecek bir Dynet ve kodlama projelerimiz var. Sayın Valime arz edeceğimiz matematik ile ilgili bir projemiz var. İstanbul’dan bir firma bunun alt yapısında ücretsiz olarak bize destek verecek. DYNET gibi konular ve sorular olacak, çocuklar daha çok cep telefonunda sörf etmektense matematik çözecekler.” dedi.

Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Savaş Duman, “projenin sportif ve entegrasyonla ilgili olan bölümünde salonlarımızla, antrenörlerimizle hem de projelerimizle her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, “Yeşilay’ın Türkiye’de çok eski geçmişe sahip bir kuruluş olduğunu, daha sonra unutulduğunu ve etkinliğini tam olarak yerine getiremediğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın başta sigarayla mücadele olmak üzere her türlü bağımlılıkla mücadelenin toplumumuzda gündeme gelmesiyle birlikte Yeşilay tekrar ön plana çıktı. Yeşilay’ın tekrar Manisa’da kurulması ve faaliyete geçmesi memnuniyet verici. Türk Milletinin geleceğini, neslimizi her türlü bağımlılığa karşı korumak durumundayız. Dolayısıyla en liberal toplumlarda bile devletin bu tür bağımlılıklarla mücadele etme sorumluluğu vardır. Bu kamunun, Üniversitenin ve tabii ki sivil toplumun sorumluluğu. Biz burada bugün güzel bir işbirliğini gerçekleştiriyoruz. Üniversite olarak hocalarımızla, diğer imkanlarımızla Yeşilay Cemiyetimize her türlü desteği katkıyı vereceğiz.” diye konuştu.

Vali Erdoğan Bektaş da Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin önceden Manisa’da şubesinin bulunmamasının bir eksiklik olduğunu ifade ederek, “Arkadaşlar bizi kırmadılar tavsiyelerimizi ciddiye aldılar ve Manisa’nın Yeşilay’ı oldu. İnsanın beynini, aklını devreden çıkaran alışkanlıklar, bağımlılıklar gerçekten çok büyük problemler. Yenidünyada insanlar daha savunmasızlar. Bir topluluk içerisinde büyük nüfusların yaşadığı metropollerde aslında çok kalabalıkların içerisinde insanlar daha yalnızlar, daha birbirinden habersizler, daha birbirlerinin desteklerine ihtiyaçları var. Eskiden kırsalda sivil topluma ihtiyaç yoktu, herkes birbirinin yardımına koşuyordu. Ama büyük yerlerde sivil topluma ihtiyacımız var. Yeşilay’daki arkadaşlarımız hem kurucu oldular hem de kurulur kurulmaz bütün kurumlarımızı bir araya getirerek büyük bir sinerji oluşturma gayreti içerisine girdiler. Teşekkür ediyoruz. Aklımız, çocuklarımız, insanımız bize lazım. Hiçbir şeyi uyuşturucuya kurban etmemeliyiz.” dedi.

Temel hizmetlerin tamamlandığı, yüksek alt yapıya rağmen giderek korunmasız olan, giderek zayıflayan bireyin desteklenmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Vali Bektaş, “Devletin kurumları da giderek sosyal kurumlara doğru dönüşüyor. Yani Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 3 sene önce bakanlık bile değildi, şimdi Bakanlık oldu. Gençlik Spor Bakanlığı Bakanlık oldu ve bu kurumlar hayatımızda gelecekte daha öne çıkacaklar, daha önemli rolleri olacak. Tabi ki sivil toplum da gönüllü fedakar çabalar ile resmi görevlerimizin yanında olursa o zaman işin tadı ve bereketi oluyor, daha güzel oluyor. Ben emeğinize gayretinize teşekkür ediyorum. Umarız insanımızı çocuklarımızı, toplumumuzu bu tür bağımlılıktan kurtarma yolunu hep beraberce buluruz.” diye konuştu.

Kaynak: İHA