Fransa'dan Dolaylı Nükleer Özrü

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ülkesinin Fransız Polinezyası'nda yaptığı nükleer denemelerin sonuçlarının farkında olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin, Fransız Polinezyası'nda yaptığı nükleer denemelerin sonuçlarının farkında olduğunu, kurbanlara tazminat ödenmesi konusunu yeniden ele alacaklarını bildirdi.

Hollande, bir haftalık Güney Amerika ve Büyük Okyanus bölgelerine gezisi kapsamında Fransız Polinezyası'nı ziyaret etti.

Adada 1966-1996 yılları arasında yapılan nükleer denemelere ilişkin konuşan Hollande, 'Fransız Polinezyası'nda yapılan nükleer denemelerin hem çevreye hem insan sağlığına verdiği zararın farkındayım' ifadelerini kullandı.

Nükleer denemelerden mağdur olanlara tazminatla ilgili sürecin yeniden görüşüleceğini belirten Hollande, Fransa'nın, Polinezya olmasaydı böyle önemli bir askeri güce sahip olamayacağını kaydetti.

Fransa, 1966-1996 yılları arasında eski sömürgesi Cezayir ve deniz aşırı toprağı Fransız Polinezyası'nda yaklaşık 210 nükleer deneme yapmıştı. Polinezya'da yapılan 193 nükleer denemenin 147'si yer altında gerçekleşmişti.

Fransa tarihinde 'kara bir leke' olarak değerlendirilen nükleer denemelerden 100 binden fazla kişinin etkilendiği tahmin ediliyor. Nükleer denemeler, Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde sona erdirilmiş ve kurbanlara tazminat ödenmesi kararlaştırılmıştı.

Fransa'da 2010'da nükleer deneme mağdurlarına tazminat ödenmesini öngören bir yasa yürürlüğe girse de sadece 20 kişiye tazminat ödenmişti. Resmi olmayan rakamlara göre bugün hayatta olan 3 bin kurbandan en az yüzde 35'inin kanserle mücadele ettiği biliniyor.

Fransa, o dönem tazminat talebine ilişkin birçok başvuruyu reddetmiş, bu nedenle verdiği sözü tutmamakla suçlanmıştı.

- Deniz aşırı toprakları ziyaret

Diğer taraftan Hollande, 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında Fransa'nın 11 uzak toprağının hepsini görevi boyunca ziyaret edeceği sözünü vermişti.

Polinezya'nın yanı sıra Wallis ve Futuna adalarını da ziyaret eden Hollande, böylece verdiği sözü de yerine getirmiş oldu.

Wallis ve Futuna en son, dönemin Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing tarafından 1979'da, Polinezya ise Jacques Chirac tarafından 2003'te ziyaret edilmişti.
Kaynak: AA