Atatürk Heykelini Yakanlara Hapis Cezası

Esenyurt'ta Kobani gösterileri sırasında Atatürk heykelini yaktığı iddiasıyla 2 kişiye 1 yıl üçer ay hapis cezası verildi.

Esenyurt'ta Kobani olaylarını protesto ederken Atatürk heykelini yaktığı iddiasıyla mahkemece 2 kişiye 1 yıl 3 üçer ay, 21 kişiye de Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçundan beşer ay hapis cezası verildi.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Duruşmada söz alan bir kısım sanık avukatlarından Banu Güveren, her ne kadar PKK/KCK'nın çağrılarıyla bu eylemlerin gerçekleşmiş olduğu öne sürülse de buna dair bir kanıtın bulunmadığı, aynı zamanda sanıkların da bir çağrıya istinaden toplandıklarına dair bir delilin olmadığını belirtti.

Avukat Güveren, sanıklar açısından lehe delil araştırması yapılmadığını ifade ederek, ''Dosyadaki görüntüler bilirkişiye gönderilmemiştir. Tüm bu sebepler ışığında müvekkiller açısından isnat edilen suçlar açısından ceza vermeye yer olacak şekilde delil bulunmamaktadır. Sanıkların tüm suçlardan beraat etmesini talep ediyoruz'' dedi.

Söz alan diğer avukatlar da ceza verilmesi için koşulların oluşmadığını dile getirerek, tüm sanıkların beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, Serkan P. ve Reyis P.'nin, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna muhalefet suçundan ayrı ayrı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verirken, 21 sanık hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçundan beşer ay hapse mahkum edilmelerine ve üzerlerine atılı diğer suçlardan beraatlerine hükmetti.

Mahkeme, sanıklar Filit Keleş ile Eren Ergine'nin üzerlerine atılı tüm suçlardan beraatini kararlaştırdı.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Esenyurt'ta 7 Ekim 2014'te düzenlenen Kobani eylemlerinde çok sayıda iş yerinin camlarının kırıldığı, belediye otobüsü ve polis aracının tahrip edildiği, sokaklara kurulan barikatları ateşe veren eylemcilerin ilçeyi duman altında bıraktığı ve belediyenin önünde bulunan Atatürk'ün şaha kalkmış bir at üzerindeki heykelini ateşe verdiği belirtildi.

İddianamede, 25 şüpheli hakkında ''Silahlı terör örgütüne üye olma'', ''Silahlı terör örgütü propagandası yapma'', ''Yakıcı ve patlayıcı madde kullanarak yasadışı gösteri yapma'', ''Mala zarar verme'', ''Kamu malına zarar verme'', ''İzinsiz patlayıcı ve tehlikeli madde bulundurma'', ''Atatürk'ü temsil eden heykeli yıkarak, tahrip etme'' suçlarından 199 yıldan bin 671 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyordu.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına katılan sanık avukatları son savunmalarını yaptı. Dosyada delil olarak sadece polis tutanakları bulunduğunu belirten sanık avukatları, başka delil olmadığını iddia ederek müvekkillerinin beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, Serkan P. ve Reyis P.’yi, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna muhalefet suçundan 1 yıl üçer ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, kalan 21 kişiyi de 6 suçtan beraat ettirirken, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçundan beşer ay hapis cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme, bu sanıkların cezasını 3 bin TL adli para cezasına çevirdi.
Kaynak: AA