'2. Karadeniz Kitap Fuarı' Samsun'da Açıldı

Vali Şahin: 'Kitap ruhun ilacı. Kitaba daha fazla vakit ayırmamız gerekiyor'

Türkiye Yayıncılar Birliği ile TÜYAP tarafından 150 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen '2. Karadeniz Kitap Fuarı' Samsun'da açıldı.

Vali İbrahim Şahin, Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki etkinliğin açılışında, geçen yıl genel seçimler nedeniyle istenilen ziyaretçi sayısına ulaşılamayan kitap fuarında, bu sene daha çok kişinin ağırlanacağına inandığını söyledi.

Yurt genelinde kitap okuma oranının yukarı seviyelere çıkmasını sevindirici bulduğunu vurgulayan Şahin, 'Kitap ruhun ilacı. Olabildiğince kitap okumamız gerekiyor. Kitaba daha fazla vakit ayırmamız gerekiyor' diye konuştu.

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise ikincisi düzenlenen fuarı, her yıl aynı tarihlerde gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Geçen yıl 69 bin kişiyi ağırlayan kitap fuarının bu sene 120 binden fazla ziyaretçi sayısına ulaşmasını hedeflediklerini vurgulayan Ersözlü, 'Birbirinden değerli sanatçılar, yazarlar, eleştirmenler, çizerler, edebiyat ve kültür dünyamızın ünlü isimleri bugünden itibaren pazara kadar Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde olacak. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu etkinliklerin yine yoğun izleyici kitlesi tarafından takip edileceğine inanıyoruz' dedi.

Karadeniz Kitap Fuarı'nın diğerlerine göre yüksek izlenme oranına sahip olduğunu kaydeden Ersözlü, 'Bu yıl fuarda bir rekora imza atmak istiyoruz. Samsun başta olmak üzere Karadeniz'in bu coğrafyasında yaklaşık 8 milyon nüfus var. Bu nüfusun büyük çoğunluğunun, buraya gelen Türkiye'nin çok değerli yayınevlerini gezmelerini, çıkan kitapları okumalarını ve satın almalarını tavsiye ediyorum' ifadelerini kullandı.

- Samsun'da bu yıl 6 fuar düzenlenecek

Ersözlü, bu etkinlikle Samsun'da 6 fuar düzenlemeyi planladıklarını dile getirerek, 'Bu fuardan hemen 15 gün sonra mobilya fuarı, mart sonunda inşaat fuarı. Bu fuarda Tarihi Kentler Birliği desteğiyle tarihi kent dokuları ve kentsel kültürel mirasın korunması özel bölümünü de hazırlıyoruz. Türkiye'de ilk defa, bunun da altını çizmek istiyorum. Mayısta oto şov fuarı ile tarım ve gıda fuarıyla da yılı bitiriyoruz' bilgisini verdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu ise geçen yıl 620 milyon 751 bin kitap üretildiğini, bu sayı nüfusa bölündüğünde, kişi başına 8 kitap düştüğünü söyledi.

Fuarın açılışına, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da katıldı.

- Çok sayıda yazar okurlarıyla buluşacak

Fuara, imza günleri, okur ve yazar buluşmaları kapsamında, Emre Kongar, Canan Tan, Mustafa Armağan, Ömer Sevinçgül, Deniz Kavukçuoğlu, Sevil Atasoy, Murat Menteş, Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Aret Vartanyan, Nebil Özgentürk, Nazan Tacer, Feridun Andaç, Nedim Gürsel, Kahraman Tazeoğlu, Menderes Samancılar, Ayşe Tolga ve Murat Tavlı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda yazarın katılacağı öğrenildi.

Öte yandan, fuarda geçen yıl hayatını kaybeden edebiyat dünyasının büyük ustası Yaşar Kemal'in sergi ve iki söyleşiyle anılacağı belirtildi.

'2. Karadeniz Kitap Fuarı', 28 Şubat Pazar gününe kadar misafirlerini ağırlayacak.
Kaynak: AA