Üsküdar Faciası 3 Ayrı Etkinlikle Anılacak

İzmit Belediyesi, 1 Mart 1958 yılında İzmit Körfezi’nde meydana gelen vapur faciasında hayatlarını kaybedenler için 3 ayrı anma etkinliği düzenleyecek.

Üsküdar Faciası 3 Ayrı Etkinlikle Anılacak
İzmit Belediyesi ile İZSAN-DER (İzmit Sanat Okulu Mezunlar Derneği) ortaklığında 1 Mart 1958 yılında İzmit Körfezi’nde meydana gelen vapur faciasında hayatını kaybedenler için 3 etkinlik düzenleyecek. İlk etkinlik 1 Mart Salı günü saat 10.00 da İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde yapılacak. Okul bahçesindeki etkinlikte, günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar, anıta çelenk ve karanfil bırakılması, vapur faciasında hayatlarının kaybeden öğrencilerin adı yazılı balonların gökyüzüne bırakılması yer alacak.

İzmit Lisesi’nde yapılacak ikinci etkinlikte ise İZLİ-DER (İzmit Lisesi Mezunlar Derneği) ortaklığında 11.00’de başlayacak. İzmit Lisesi bahçesinde saygı duruşu, konuşmalar, anıta çelenk ve karanfil bırakılmasının ardından burada da öğrencilerin adı yazılı balonlar gökyüzüne bırakılacak. Günün son anma etkinliğinin saat 12.00 de İzmit Marina’da yapılacağı ve burada da hayatlarını kaybedenler adına denize çelen bırakılacak.

Türk denizcilik tarihine Üsküdar Faciası olarak geçen deniz kazası, İzmit Körfezi’nde 1 Mart 1958 tarihinde meydana geldi. İzmit’ten Karamürsel’e 293 yolcusu ile hareket eden Üsküdar Vapuru, 26 dakika sonra Soğucak mevkiinde hızı saatte 130 kilometreyi bulan şiddetli lodosa yakalanarak batmış, faciada 76’sı öğrenci 272 kişi can verirken 21 yolcu kurtulabilmişti.
Kaynak: İHA