Erdinç Açıklaması '2016 Bütçesinde, Eğitim Ve Sağlık Ön Sırada'

AK Parti Adana Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Av. Mehmet Şükrü Erdinç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 2016 yılı bütçesinde eğitim ve sağlığın ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Erdinç Açıklaması '2016 Bütçesinde, Eğitim Ve Sağlık Ön Sırada'
2016 bütçesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Erdinç, yaklaşık 1 aylık yoğun görüşmelerin ardından 2016 Bütçe Kanunu Tasarısı’nın komisyondan geçtiğini söyledi.

Erdinç, “Ülkemizin bütçesini oluşturan gelirlerin nerelere nasıl ne miktarda harcanacağı ve neler getirip götürdüğünü bu süreç içerisinde detaylarıyla değerlendirdik. Her bakanlığımızın bütçesinde katkı sağlayacağına inandığımız fikir ve önerilerimizi bakanlarımıza ilettik, talep ettik” dedi.

Milletvekili Erdinç, tasarıyla genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 560 milyar 782 milyon 309 bin lira, özel bütçeli idarelere 68 milyar 938 milyon 657 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 3 milyar 790 milyon 619 bin lira olmak üzere toplam 633 milyar 511 milyon 585 bin lira ödenek verileceğini ifade etti.

"BÜYÜME DEVAM EDİYOR"

Bütçenin oluşmasına zemin sağlayan ekonominin mevcut durumuna da değinen Milletvekili Erdinç şunları söyledi:

“Küresel ekonomilerin 2008 krizi öncesine göre büyüme hızının düşüş gösterdiği göz önüne alınırsa komisyonumuzdan çıkan bütçe oldukça başarılı bir ekonomik görüntü ortaya koymaktadır. Bunun yanında komşumuz Rusya’ya baktığımızda 2015 için yüzde 3,7 ve 2016 için de yüzde 1 oranında ekonomik küçülme yaşaması beklenmektedir.

Ancak Türkiye, içinden geçilen zor ve sıkıntılı döneme rağmen büyümesini sürdürmekte ve güçlü bir devlet bütçesini oluşturabilmektedir. Ayrıca küresel kriz sonrasında gelişmekte olan ülkeler arasında borç stokunun milli gelire oranını azaltabilen ve bütçe açığını düşük seviyelerde tutabilen nadir ülkelerden biriyiz. Kamu borç stoğu OECD ortalamasından, Avro Bölgesi ortalamasından hatta gelişmekte olan ülkeler ortalamasından bile oldukça düşük düzeydedir.”

İSTİKRAR VE BÜYÜME

2016 bütçesiyle ilgili olarak temel amacın ülkenin refah seviyesinin artırılması, büyümeyi ve istihdamı artırmak, cari açığı ve enflasyonu kademeli olarak azaltmak, kamu maliyesindeki güçlü duruşu devam ettirmek, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu belirten Milletvekili Erdinç, “Bütçemizin asıl amacı ekonomik istikrarı desteklemek. Enflasyonu kademeli olarak düşürmek. Büyümenin potansiyel seviyesine çıkarılmasını sağlamak. Yurt içi tasarruf seviyesini artırmak. Dünya ekonomisinde yaşanmakta olan belirsizlik ortamının ülkemize etkilerini asgari düzeyde tutmak. Bütçe harcamalarını sağlam ve sürekli gelir kaynaklarıyla karşılamak ve kaynak-harcama dengesini göz önünde bulundurmaktır” diye konuştu.

EĞİTİM VE SAĞLIK

2016 bütçesinin kurumlara dağıtılması konusunda detaylar veren Milletvekili Erdinç, yine en büyük payın eğitime verildiğini söyledi.

Eğitimden sonra da sağlık bütçesinin ikinci sırayı aldığını belirten Milletvekili Erdinç, şöyle devam etti:

“Bütçenin şekillenmesinde önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de eğitim temel öncelik olmuştur. Bu bilinçle 2016 yılında da eğitime ayrılan kaynak bir önceki yıl bütçesine göre yüzde 24,9 oranında artarak 109,3 milyar liraya çıkmaktadır. Böylece bütçedeki en büyük payı yine eğitime ayırıyoruz. Bu çabalar sonucunda Dünya Ekonomik Forumu’nun yüksek öğretim sıralamasına göre 2008’de 144 ülke içinde 72’inci sıradayken 2015’te 140 ülke arasında 55’inci sıraya yükseldik.

Hükümetimizin öncelikli reform alanlarından bir diğeri de sağlıktır. Bu doğrultuda bu yıl da kamu sağlık harcamaları eğitimden sonra en büyük ikinci harcama kalemi olmaya devam etmektedir. 2016 yılında kamu sağlık harcamalarını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 oranında artırarak 95 milyar liraya çıkartıyoruz. Kamu yatırımlarının, büyümeye, özel kesim yatırımlarını desteklemeye, bölgelerin gelişme potansiyellerini harekete geçirmeye, istihdamı ve ülke refahını artırmaya azami katkı sağlayacak alanlara yönlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda 2016 yılında yatırım bütçesini bir önceki yıl başlangıç ödeneklerine göre yüzde 24,2 oranında artırarak yaklaşık 60,1 milyar liraya çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA