Tüketicinin İsteğine Göre Lokum Üretiyor

Lokumu ile ünlü Afyonkahisar'da bir işletmeci, tüketicinin gözü önünde talebe göre hazırladığı 100 çeşit ürünle, katkısız, güvenli ve taze lokum hizmeti veriyor İşletmeci Koca: 'Tüketicinin gözü önünde manda kaymaklı, Antep fıstıklı, Türk kahveli, cevizli, fındıklı, fıstıklı ve çikolatalı başta olmak üzere yüzde 100 doğal birçok lokum çeşidi hazırlıyoruz. Müşterimiz bize 'bal kabaklı, cevizli veya manda kaymaklı sar' der, gözünün önünde hazırlar, keser, paketleriz'

CANAN TÜKELAY - Afyonkahisar'da bir lokum işletmecisi, iş yerinde göz önünde talebe göre hazırladığı ürünlerle tüketicilere güvenli ve taze lokum hizmeti sunuyor.

Lokum işletmecisi Celal Koca, bir alışveriş merkezinde 100 çeşit taze lokum üretiyor. Müşterilerinin gözleri önünde büyük bir titizlikle hazırlanan lokumların içine konulacak malzemeler de tüketiciler tarafından belirleniyor.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır lokum üretimine 'görsellik' katmayı düşündüğünü söyledi.

Lokumu, müşterilerin gözü önünde, glikoz, nişasta bazlı şeker veya tatlandırıcı madde katmadan hazırlamaya karar verdiğini anlatan Koca, 'Tüketicinin gözü önünde manda kaymaklı, Antep fıstıklı, Türk kahveli, cevizli, fındıklı, fıstıklı ve çikolatalı başta olmak üzere yüzde yüz doğal birçok lokum çeşidi hazırlıyoruz. Müşterimiz bize 'bal kabaklı, cevizli veya manda kaymaklı sar' der, gözünün önünde hazırlar, keser, paketleriz' diye konuştu.

Tüketicilerin ilgisinden memnun olduklarını anlatan Koca, lokum yetiştirmekte zorlandıklarını ifade etti.

Koca, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmelerinde de üretim yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Günde 20 ton lokum ve 7 ton pişmaniye üretiyoruz. Küçük bir atölyeden 6 bin 500 metrekarelik kapalı alana geçtik. Yaklaşık 200 kişi çalıştırıyoruz. Dünyadaki fuarlara katılıyoruz. ABD, Singapur, Dubai, Rusya, Almanya ve Fransa fuarlarında sektörde henüz çok gerilerde olduğumuzu gördük. Bu en başta bizim suçumuz. Biz sadece işin ticari boyutuyla ilgilenmişiz. Bu gezilerimiz sırasında gördük ki insanlara evine ne götürdüğünü anlatmamız lazım.'

- 27 ülkeye lokum gönderiliyor

Afyon lokumunun kaliteli olmasının bazı nedenleri olduğuna dikkati çeken Koca, 'Afyonkarahisar Şeker Fabrikasında üretilen yüzde 100 saf şeker kullanılıyor. Ayrıca Ahilik kültürü ile yetişen ustaların bu konuda büyük katkısı var' dedi.

Kentteki işletmelerde kurallara uygun, hijyen şartlarına dikkat edilerek üretim yapıldığını anlatan Koca, 27 ülkeye lokum gönderildiğini söyledi.

Lokuma üretim aşamasında mevzuattaki bileşenlerinin haricinde herhangi bir şeyin katılmaması gerektiğini vurgulayan Koca, 'Afyon lokumuna nişasta bazlı şeker girmez. Bundan dolayı, boğazı, mideyi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA