Filistinli Öykü Yazarı Ziad'dan Duygulandıran Mesaj

Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Öykü Festivaline katılan Filistinli öykü yazarı Ziad Khaddash, Filistin’deki çatışmalarda hayatını kaybeden çocuklar için duygulandıran bir mesaj vererek, "Şehit olan çocuklarımız aslında en büyük öykümüzdür ve bu öyküyü yazmaya devam edeceğiz" dedi.

Zeytinburnu Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Öykü Festivali kapsamında Türkiye’den ve dünyadan birçok ünlü öykücü Zeytinburnu’nda bir araya geldi. 16-20 Şubat tarihleri arasında düzenlenen festivalin kapanışı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

Türkiye’de bir ilk olarak gösterilen festival boyunca okur-yazar buluşmaları, öykü tiyatrosu, öykü okumaları, hayal kurma atölyesi ve öykü yarışmaları gerçekleştirildi.

Festivalde, İngiltere, İran, Bosna Hersek, Ürdün, Bulgaristan, Filistin, Azerbaycan ve Makedonya’dan gelen konuk yazarlar, Türkiye’den okur yazarlarla buluşma fırsatını yakaladı. Festivalin kapanış programında Öykü Yarışmasında dereceye girenlere, ödülleri Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve konuklar tarafından verildi.

Gecede ayrıca, festivalin onursal başkanı Rasim Özdenören’in ’Sedir Yaprağı’ isimli öyküsünün metin dramatizasyonu yapıldı.

Festival kapanış töreni öncesi değerlendirmede bulunan Rasim Özdenören, öykünün önemine değinerek, "Edebiyat alanında yazılması en zor alanlardan birisi olmakla beraber okuyucuya çok fazla ulaştırılmamış bir türdür öykü. O açıdan da Zeytinburnu Belediyesinin bu teşebbüsünü önemsiyorum. Hikayenin gerek tanıtılması açısından gerekte okuyucuya ulaştırılması açısından önemli. O açıdan arkadan biliyorum ki arkamızdan onlarca öykücümüz geliyor. Öykücülerimizin de halka tanıtılması ve eserlerinin okutulması açısından da Zeytinburnu Belediyemizin bu teşebbüsünü takdirle karşılıyorum" dedi.

"BELEDİYELERİN KÜLTÜR SANATA BÜTÇE AYIRMASI GEREKİR"

Kültür sanata verdiği önemi ifade eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Belediyecilerin klasik belediyecilik anlayışı yanında da mutlaka kültür sanat ve sosyal belediyecilik anlamında da mutlaka ciddi bütçeler ayırması gerekir.Yolları yaparsınız bozulur, binaları yaparsanız eskir gider. Ama toplumun değerlerini yarına aktarmak kültürle ve kültür sanatla mümkün oluyor bunları yazmakla mümkün oluyor. Rabbime şükrediyorum Zeytinburnu’nda ilk defa Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ilk defa Uluslararası Öykü Festivalini yapmak kısmet oldu. Bizim Bilgi Evleri içerisinde öykü yarışmalarının bu sene ikincisini yaptık. Bu öykü yarışmalarının finalinde, arkadaşlarla mütalaa ederken festival fikri ortaya çıktı. 8 farklı ülkeden bir çok öykücü, kültür sanat ve kültür adamı, duygularını düşüncelerini ve hikayelerini yazıya aktarıp benim de bir hikayem var diyen insan Zeytinburnu’nda gençlerle bir araya geldi" diye konuştu.

"ŞEHİT OLAN ÇOCUKLARIMIZ EN BÜYÜK ÖYKÜMÜZDÜR"

Filistinli öykücü Ziad Khaddash, Filistin’de kendi öğrencilerinin de öyküler yazdığını ve ülkesinde Arapça öğretmenliği yaptığını ifade ederek, "Filistin’de 50 öğrencim var ama oradaki olaylardan dolayı 30 öğrencim kaldı hayatta. Şehit olan çocuklarımız aslında en büyük öykümüzdür ve bu öykümüzü yazmaya devam edeceğiz. Filistin’de hayatta kalan öğrencilerime İstanbul’un kucak dolusu selamını götüreceğim. Filistin’de hayatını kaybeden şehitler için ise öyküler anlatarak onların destanlarını yazarak ölümsüzleştireceğiz" dedi.

Kaynak: İHA