BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, Gaziantep'te

Eliasson: ''Türkiye bugün itibarıyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumda, umut ediyorum ki, mevcut baskılara rağmen Türkiye açık kapı politikasını devam ettirecektir''.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, ''Türkiye bugün itibarıyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumda, umut ediyorum ki mevcut baskılara rağmen Türkiye açık kapı politikasını devam ettirecektir'' dedi.

Ziyareti kapsamında ilk olarak Nizip ilçesindeki konteyner kenti ziyaret eden Eliasson ve beraberindeki heyet, Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu karşıladı. Burada Suriyeli sığınmacılara yönelik verilen brifinge katılan Eliasson, daha sonra kamptaki sosyal tesis ve markette incelemelerde bulundu.

Suriyeli bir aileyi kaldığı konteynerde ziyaret eden heyet üyeleri, burada bir süre sohbet ettikleri ailelerle görüş alışverişinde bulunduktan sonra, yaklaşık 11 bin Suriyeli sığınmacının kaldığı çadır kente geçti.

Çadır kentteki kadınların kurs gördüğü alanda incelemelerde bulunan Eliasson burada kadın kursiyerler tarafından yapılan oyuncaklardan birini satın aldı.

Alanda kurs gören kursiyerlerle bir süre sohbet eden Eliasson, son olarak kamp içerisindeki hastanede incelemelerde bulundu.

Programın sonunda gazetecilere açıklama yapan Eliasson, Suriyeli misafirlerin kaldığı her iki kampa gerçekleştirdiği ziyaretin kendisi için önemli bir deneyim olduğunu ve bu kapsamda 2 Suriyeli aile ile görüştüğünü söyledi.

Suriye krizinin diplomatik açıdan çözülmesine yönelik çalışmalara uzun süredir katılan biri olduğunu ifade eden Eliasson, ''Çok kötü koşullarda Suriye'de devam eden savaşın sona erdirilmesine yönelik çaba sarf etmekteyiz. Şu anda maalesef devam eden insani yardım krizi ve Suriye’den Türkiye’ye insanların geçişi de söz konusu. Suriye sınırına yakın olan bu kamplara gelmek bana ve heyetime devam eden çatışmayı hatırlattı. Bugün sahada yaşanan durumu görmek, temas kurmak gerçekten önemli, bu nedenle de Türkiye’ye mülteciler için yapmakta olduğu hizmetler için müteşekkirim. Türkiye bugün itibarıyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumda, umut ediyorum ki, mevcut baskılara rağmen Türkiye açık kapı politikasını devam ettirecektir'' dedi.

Her şeye rağmen bu kamplarda kalan çocukların oynadığını görmenin güzel olduğunu aktaran Eliasson şunları kaydetti:

''Kamplarda kalanları görürken geride kalanları asla ve asla unutmamız gerekiyor. Ziyaret ettiğim Suriyeli aileler, bizlere görevlerimizi bir kez daha anımsatarak, devam eden savaşın durdurulmasını ve mültecilerin evlerine geri dönmesini sağlamamızı istediler. Ben de umut ediyorum ki bu savaş sona ersin, bu savaşın askeri bir çözümü bulunmamaktadır. İnsani kayıplar artık üzerinde konuşmayacağımız kadar yüksek rakamlara çıktı. Böylelikle barışçıl koşulların bir an evvel tesis edilmesine ihtiyaç var, savaş yıkıcı bir olgu bölgede en kısa vadede barışın tekrar tesis edilmesi gerekmektedir.''

Eliasson, Türkiye'nin bu yıl içerisinde önemli toplantılara ev sahipliği yapacağını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

''23-24 Mayıs'ta Dünya İnsani Yardım Zirvesi İstanbul’da gerçekleşecek, yine önümüzdeki hafta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Somali Cumhurbaşkanı'nın ev sahipliğinde yine İstanbul'da bir zirve gerçekleşecek. Türkiye bu konuda çok önemli, yapıcı bir role sahip ülke, bu yapıcı rolünün de devam etmesini bekliyoruz. Birleşmiş Milletler şartının ilk kelimeleri 'biz insanlar'dır, bu nedenle de Birleşmiş Milletler insanlara hizmet etmek için vardır, bizler bugün bunun için buradayız.''
Kaynak: AA