Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali Sona Erdi

Türkiye'de ilk kez Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen 'Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali' 8'i yurt dışından olmak üzere 34 öykücünün katılımıyla gerçekleşti.

Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen ve 8'i yurtdışından olmak üzere 34 öykücünün katıldığı 'Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali' sona erdi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen kapanış programında konuşan, 2015 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, Festival Onursal Başkanı öykücü Rasim Özdenören, festivali düzenleyen Zeytinburnu Belediyesine teşekkür etti.

Özdenören, 'Zeytinburnu Belediye Başkanımız Murat Aydın Türkiye'nin en önde gelen başkanlarından ve aynı zamanda entelektüel de bir belediye başkanı. Böyle bir festival tertiplemiş olduğu için kendisini tebrik ediyorum. Bilebildiğim kadarıyla Türkiye'de ilk defa uluslararası bir öykü programı ile karşılaşmış olduk' dedi.

Şiir, roman gibi edebiyat alanlarında birçok festival yapıldığını fakat uzun yıllardan bu yana emek verdiği öykü konusunda ilk kez böyle geniş bir kapsamlı etkinliğe şahit olduğunu, festivale davet edildiğinde diğer işlerini bir tarafa bıraktığını aktaran Özdenören, şunları kaydetti:

'Festivale dinleyici olarak iştirak ettim ve muhtelif alanlarda çok başarılı programlar düzenlendi. Bilindiği gibi Türkiye diğer İslam ülkelerden farklı olarak çok keskin kırılma noktalarından geçti. Tanzimat da bunlardan birisidir. Birinci ve ikinci Meşrutiyet önemli kırılma noktalarının diğerleri. Cumhuriyet dönemi de üçüncü bir kırılma noktası olarak önem taşıyor. Bu kırılma noktalarının her biri kendine özgü edebiyatını meydana getirmiş oluyor ama en önemli kırılma noktası Cumhuriyetle olmuştur. Cumhuriyetle yetişen yazarlar kuşağı bir bakıma kendi mazisinden koparılmış bir nesil olarak ortaya çıkıyor. Bir yazar kendi edebiyat ve tarih mazisinin tamamını zihninde tevasür etmiş olarak bugüne gelir. Biz Mevlana'yı, Yunus Emre'yi, Fuzuli'yi, Baki'yi orijinalinden okuyamıyoruz ancak aktarıldığı şekilde okuyoruz. Buna rağmen oradaki o kültür birikimini, yazar olma hakkını verebilen kimselerin bütün o kültürel maziye kendi zihninde tevasür etmiş olduğunu görüyorum. Kırılma noktalarına rağmen bu böyledir.'

Oturumlardan, öykünün geleceğine dair iyi izlenimler edindiğini ifade eden Rasim Özdenören, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da festivale katılan yerli ve yabancı öykücülere teşekkür ederek, 'Bütün öykücülerimizi muhabbetle selamlıyorum. Rabbime şükrediyorum böylesine güzel bir organizasyonu gerçekleştirmeyi bize bahşetti. Zeytinburnu halkına da çok teşekkür ediyorum bu işleri yapma yetkisini dördüncü kez bizlere sundu. Organizasyonda görev alan, emeği, düşüncesi olan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum' diye konuştu.

Aydın, festival kapanışında bu yıl ikincisi düzenlenen 'Öykü Yarışması'nın da ödül töreninin gerçekleşeceğini vurgulayarak, yarışmaya ilk, orta, lise ve yetişkin kategorilerinde bin 500 kişinin katıldığını söyledi.

'Onlar 'Yazacak bir hikayemiz var' dediler, yazdılar ve gelecekte inşallah yazdıkları okunmaya devam edecek. Hepsini yürekten tebrik ediyorum' diyen Aydın, festivalin ve yarışmanın ileriki yıllarda da sürdürüleceğini kaydetti.

Festival kapanış programında Aykut Ertuğrul, Akif Hasan Kaya, Handan Acar Yıldız, Abdullah Harmancı, Filip Mürsel Begoviç, Nenad Joldeski, Ziad Khaddash ve Mustafa Mestur öykülerini okudu.

Etkinlikte, Rasim Özdenören'in 'Sedir Yaprağı' öyküsü ise metin dramatizasyonu tekniği ile teatral olarak sahnelendi.

2. Öykü Yarışmasında ise Akın Çokuğurluel, Zehra Begüm Yıldız, İdris Mert birincilik, Kıvılcım Zafer Ar, Beyzagül Bekçi, Şeyma Korkmaz ikincilik ödülü, Ali Akif Sivrikaya, Murat Avcu, Zeren Küçükcan üçüncülük ödülüne layık görüldü.
Kaynak: AA