Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay Açıklaması

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri, Sivas ve Yozgat’a yapılan lisanslı depoculukla çiftçinin daha fazla gelir elde edeceğini söyledi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay Açıklaması
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Adelet Bakanı Bekir Bozdağ, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın Yozgat’ta yaptığı iş adamları toplantısına katıldı.

Toplantı öncesi Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak yaptıkları lisanslı depoculuk yatırımları hakkında bilgiler veren Akay, "Kayseri Şeker Fabrikası olarak 2015-2016 yılını yeni yatırım dönemi olarak kabul ettiklerini ve o şekilde değerlendirdik. 2015 yılında bu bölgede önemli yatırımlar yapıyoruz. Yozgat’ın, Sivas’ın ve Kayseri’nin ilçelerini kapsayan yatırımlar yapıyoruz. Çiftçinin ürünlerini değerlendirmeye dönük yatırımlar yapıyoruz. Özellikle Boğazlıyan’da 40 bin tonluk bir lisanslı depo inşaatını başlattık. Yüzde 70 seviyesinde bitmiş durumda ve inşallah Haziran ayının sonunda bu yatırım tamamlanacak. Bu bölgedeki çiftçilerimiz, özellikle arpa, buğday gibi deneli ürünlerin orada daha iyi değerlendirmesi mümkün olacak. Bu çiftçinin ürününe değer katacak bir yatırımdır. Onun içinde zaten biz bu yatırım üzerinde ilk planlamamızı yaptık. Aynısını Sivas’ın Şarkışla ilçesinde de 20 bin ton, Kayseri’nin Develi ilçesinde 20 bin ton olarak aynı dönemde başlattık ve inşallah aynı dönemde bitireceğiz. Toplamda 80 bin tonluk lisanlı depo yapılmış olacak. Bunların yatırım değeri 40 milyon tutarında ve özel sektör açısında bölgedeki en büyük yatırımdır. Tamamlandıktan sonra bu bölgede çiftçimizin ürünlerine değer katacak yatırımları da düşünüyoruz” dedi.

Lisanlı depo çiftçilere önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Akay, “Özellikle arpa, buğday gibi deneli ürünleri mısır, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, bakliyat olabilir. Bunlar orada uygun şartlarda muhafaza edilecek. Çiftçimizin hasat döneminde en büyük sıkıntısı ürününü muhafaza edecek yer olmadığı için hasat döneminde en ucuz olduğu bir döneminde ürününü satmak zorunda kalıyor. Lisanslı depolarda bu ürünler uygun şartlarda muhafaza imkanı olduğu için devletimiz de buna önemli destekler sağldağı için çiftç imiz hemen satmak mecburiyetinde kalmayacak, bir müddet kirada beklettikten sonra satma imkanına kavuşacak. Böylece başka aracıların o ürünlerin üzerinden elde etmiş olduğu kazançlar çiftçimizin doğrudan cebine girecek, çiftçi çok önemli katkı sağlayacak. Çiftçinin gelirini artırmamız lazım bu lisanslı depoculuk inşallah bölgede önemli bir görev ifa edecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA