Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın Açıklaması 'Başarılar Hediye İle Ödüllendirilmemeli'

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, anne ve babalara tavsiyelerde bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın Açıklaması 'Başarılar Hediye İle Ödüllendirilmemeli'
Çocuk Gelişimi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, her çocuğun kendine özgü bir dünyasının olduğunu söyledi.

Başarılı bir birey olmanın çocuğun sorumluluğu olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Yalçın, “Anne baba karneye maddi hediye vermek yerine çocuğun temel sorumluluğunu yerine getirdiği için onunla gurur duyduğunu söylemelidir. Başarılı karneyi para veya pahalı oyuncakla ödüllendirmek yerine sevincine ortak olmak, başarının verdiği hazzın önemini vurgulamak gerekir. Çocuğun kendine güveni artacaktır. Hediye, çocuğun ihtiyaçlarını giderme niteliğinde tüm yıla yayılabilir. Ancak her başarısında hediye alınmamalıdır. Çünkü her ufak başarıda ödül verilen çocuk, yetişkin olduğunda ödül, terfi, para gibi unsurlar olmayınca çalışma motivasyonu bulamayacaktır. Başarıyı ödüllendirme çocuğun yaşı ve gelişim seviyesine göre yapılmalıdır. İlkokul döneminde çocuğun ’çalışkanlık duygusu’ gelişimsel bir özelliğidir. Bu dönemde çocuğun enerjisi, bilgi öğrenme isteği zaten fazladır. İlkokuldaki çocuğun başarısında hediyelerle ödüllenmelere gerek kalmaz. Çocukta tatmin duygusu uyandırarak yeni öğrenmeler için içten motivasyonu oluşturmak yeterlidir. Ortaokul ve lisede olan çocuklar kendi arkadaş grupları ile birlikte planladıkları etkinliklere katılabilirler. Aile dışında sosyalleşmeleri ve dış dünyaya açılma istekleri kişilik gelişimleri açısından desteklenmelidir” diye konuştu.

İlköğretimdeki çocuğun, ailesinin rehberliğine daha çok ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Yalçın, “Tatilin anlamı çocuğun yaşına ve gelişim özelliklerine göre değişir. Tatil sürecini en iyi şekilde planlamak gerekir. İlköğretimdeki çocuk, ailesinin rehberliğine daha çok ihtiyaç duyar. Çocuk dinlenmelidir ancak okul döneminde yapamadığı etkinlikleri yapması da sağlanmalıdır. Dinlenmek demek, tüm gün evde bilgisayarda gezinmek veya televizyon önünde zaman geçirmek değildir. Açık hava, spor ve sosyal ortamlar çocuğu rahatlatır. Zeka ve el becerilerine yönelik oyunlar planlanabilir” ifadelerine yer verdi. Tatili verimli geçirmek için tavsiyelerde bulunan Yalçın, “ Tatil her şeyin bir köşeye itildiği, bütün gün televizyon seyredilip bilgisayarla oynanan, hep gezilen bir dönem olmamalıdır. Dinlenmeye ve eğlenmeye zaman ayrıldığı gibi zayıf derslerin telafisi yapılabilir. Tatil sürecinde ek desteklerle okuldaki başarısı düşük olan çocuğun arkadaşlarına yetişmesi sağlanabilir. Ara dönem, çocukla birlikte vakit geçirmek için iyi bir fırsattır. Birbirini daha iyi tanımak, anlamak ve anne-babayla çocuğun arkadaşlığından zevk almak için tatil iyi değerlendirilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA