Tayland'da Yeni Anayasa Taslağı

Sivil toplum kuruluşları anayasa taslağına tepki gösterdi.

Tayland'da, cunta yönetimi tarafından atanan komitenin yayınladığı anayasa taslağı, sivil toplum kuruluşları tarafından ağır bir dille eleştirildi.

Bangkok Post gazetesine konuşan 'Halkın Reform Konseyi' danışmanı Phairoj Pholphet, cuma günü yayınlanan anayasa taslağının 'sadece devlet otoritesini güçlendirip, halkın iradesini azalttığını' söyledi.

STK'lar tarafından belgeler üzerine düzenlenen bir seminerde konuşma yapan Phairoj, 'Ekonomik kalkınmanın belirlenmesinde, geleneklerin muhafazası ve iyileştirilmesinde yeni anayasa halkın haklarını muhafaza etmelidir' dedi.

'Sosyal Kalkınma ve Çevre için Şeffaf Yönetim' adlı kuruluşun yöneticisi Buntoon Srethasirote, bir önceki taslağın, 1997 ve 2007 anayasalarında ele alınan hakları koruduğunu ve sağlık ile çevre konularındaki hakları da artırdığını belirterek, 'Bu taslak, işçi haklarını azaltacak, kaynak yönetiminde tüketici haklarını ve toplumsal hakları zayıflatacak' ifadesine yer verdi.

Puea Thai Partisi ve güçlü rakibi Demokrat Parti de, anayasa taslağını, istikrarsız bir koalisyon hükümeti devreye sokmak amacıylaseçilmiş siyasetçilerin haklarını azalttığı gerekçesiyle eleştirdi.

Başbakan Prayut Çan-oça, Ulusal Reform Konseyi'nin taslağı yeniden reddetmesi halinde ne olacağı hakkında açıklama yapmayı reddetti.

Ulusal Reform Konseyi'nin, askeri yönetim tarafından tayin edilen komitenin 8 ayda hazırladığı anayasa tasarısını reddetmesinden bir ay sonra, yeni anayasa hazırlıklarına geçen yılın ekim ayında başlanmıştı.

Ordudan yapılan açıklamada, 200 üyeli komisyonla beraber anayasa çalışmalarını denetlemek ve ortaya çıkan tasarıyı oylamak için 21 üyeli yeni bir komitenin kurulduğu bildirilmişti.

Eleştirmenler, cunta yönetiminin anayasanın hazırlanma sürecini uzatarak, seçimlerin 2017'ye ertelenmesini planladığını, bu şekilde Mayıs 2014'te el koyduğu yönetimi, süresiz olarak elinde tutmayı tasarladığını savunmuşlardı.

Taslakta bulunan, 'kriz olduğu taktirde yönetime el koyabilecek, kısmen askeri yetkililer, yargıçlar ve emekli üst düzey bürokratlardan oluşan Ulusal Stratejik Reform ve Uzlaşma Komitesi'nin kurulmasını öneren' madde, demokrasi yanlısı gruplar tarafından eleştiriliyordu.Taslakta aynı zamanda, üst düzey siyasilerin davranışlarını mercek altına alacak ve popülist politikaları yasaklayacak bir ulusal etik konseyi kurulması öngörülmüştü.

Tayland'da 22 Mayıs 2014'teki askeri darbe sonrası anayasa askıya alınmış, cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayut Çan-oça, genel seçimlerin 2015 sonunda yapılacağı sözünü vermişti. Ancak, Ulusal Reform Konseyi'nin hazırlanan anayasa taslağını reddetmesi 2015'te yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA