Kavak Açıklaması 'Türkiye'nin 2015 Yaş Meyve-Sebze İhracatı Geliri 2,5 Milyar Dolar'

Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, Türkiye’nin 2015’te yaş meyve-sebze ihracatından 2,5 milyar dolar gelir elde ettiğini belirterek, Berlin Fruit Logistica Fuarı’nın Türkiye için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Kavak Açıklaması 'Türkiye'nin 2015 Yaş Meyve-Sebze İhracatı Geliri 2,5 Milyar Dolar'
Aynı zamanda Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı olan Ali Kavak, yazılı bir açıklama yaparak, Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilecek, dünyanın en önemli meyve-sebze fuarı olan Fruit Logistica 2016’ya Türkiye olarak milli katılım sağlayacaklarını bildirdi. Kavak, Fruit Logistica Fuarı’nın, Almanya’nın Türkiye için önemli bir pazar olmasının yanı sıra dünyanın birçok yerinden yaş meyve ve sebze sektörünü temsilen gelen katılımcı ve ziyaretçileriyle iş ilişkileri kurma olanaklarının sağlanabileceği ve sektörle ilgili son eğilimlerin yerinde takip edilebileceği önemli bir organizasyon olduğunun altını çizdi. Fuarın, küresel yaş meyve-sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin, değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat olduğunu da belirten Kavak, “Yaş meyve-sebze sektöründeki üretim olanakları, dünyanın birçok ülkesinden talep bulan kaliteli ürünleri ve uluslararası alandaki rekabetçi yapısıyla bu sektörün başta gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, 47 milyon tonluk meyve-sebze üretimiyle yaş meyve-sebze sektörü, üretiminin daha fazlasını ihracata yönlendirmek, kendisine yeni fırsatlar yaratabilmek için Fruit Logistica gibi sektörün kalbinin attığı fuarda milli düzeyde yer almaktadır” dedi.

“TÜRKİYE BU YIL 42 FİRMAYLA FUARA KATILIYOR”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 13. kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdiği Berlin Fruit Logistica Fuarı’nın, bu yıl 3-5 Şubat 2016 tarihlerinde ziyaretçilerine kapılarını açacağını bildiren Kavak, şöyle devam etti:

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Koordinatör Birlik olma sıfatının vermiş olduğu misyon ve sorumluluk bilinci ile sektörün gelişmesine liderlik etmekte ve globalleşme adına milli katılımını yaptığımız bu gibi fuarlar önem arz etmektedir. Toplam 116 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirilen, dünyanın en önemli yaş meyve-sebze fuarlarından olan ve 130 ülkeden 65 bin ziyaretçinin katıldığı Fruıt Logistica Fuarı’nda, Türkiye’den bireysel ve milli katılım olmak üzere toplam 42 firma katılımcı olarak bulunmaktadır. Türkiye’nin milli katılımı altında ülkemiz bu yıl toplam bin 38 metrekarelik alanda, Narenciye Tanıtım Grubu 119 metrekarelik standı ile ihracatçılarımıza ve müşterilerine hizmet verecektir.”

“TÜRKİYE, 2,5 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE ETTİ”

Türkiye’nin 2015 yılında yaklaşık 3,5 milyon ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini, toplam yaş meyve sebze ihracatımızdan elde edilen gelirin ise yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Kavak, “Sektör içerisinde narenciye ihracatı 1,5 milyon ton, yaş meyve ihracatı 816 bin ton ve yaş sebze ihracatı 964 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu ürün gruplarından elde ettiğimiz döviz ise sırasıyla narenciyede 841 milyon dolar, yaş meyvede 627 milyon dolar ve yaş sebzede 591 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin en çok yaş meyve-sebze ürünü ihraç ettiği ülke Rusya Federasyonu’dur. Bu pazar 877 milyon dolar ile Türkiye yaş-meyve sebze ihracatının yüzde 42’sini oluşturmaktadır. Irak, 264 milyon dolar ile yüzde 13 pazar payına sahip ikinci önemli ihraç pazarımızdır. Almanya, 157 milyon dolar ile yüzde 8 pazar payı ile üçüncü önemli ihraç pazarıdır. Ukrayna, Romanya, Suudi Arabistan ise diğer önemli ihraç pazarlarımızdır. Narenciye Tanıtım Grubu olarak, Almanya gibi diğer önemli ihraç pazarlarımıza yönelik tanıtım kampanyası çalışmalarımız da hızla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA