Güney Çin Denizi'ndeki Gerginlik

Avustralya ve Yeni Zelanda, taraflara gerilimi düşürme çağrısı yaptı.

MELBOURNE – Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Güney Çin Denizi’ndeki artan gerginliğin azaltılması çağrısında bulundu.

Turnbull ve Key, bugün Avustralya’nın Sydney kentinde düzenledikleri yıllık liderler toplantısının ardından yaptıkları açıklamada, Çin’in Woody Island’a füze bataryası yerleştirdiği raporlarının açıklanması üzerine yükselen tansiyonun bir an önce düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Avustralya Başbakanı Turnbull, 'Biz Güney Çin Denizi’ndeki tüm taraflara adalara bina yapmaktan, adaları silahlandırmaktan ve herhangi bir arazi ıslahından kaçınmaları için çağrıda bulunuyoruz. Gerginliklerin azaltılması son derece önemli' dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Key, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın Çin ve diğer Asya ülkeleri ile yakın ekonomik ilişkilerini barışçı ve yasal bir çözüme ulaşılması için kullanacaklarını hatırlatarak 'Kritik bir durum var, gerginliğin düşürülmesi önemli' ifadelerini kullandı.

Batı medyasında 'Çin'in Güney Çin Denizi'nde füze savunma sistemi kurduğu' yönünde bazı iddialar yer almıştı.

Çin, kasım ayında Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıkların kendisine ait olduğunu iddia etmişti. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güney Çin Denizi’ndeki Paracel Adaları'nda hak iddia ederek yaptığı faaliyetler, aynı bölgede hak iddiasında bulunan bölge ülkeleri Vietnam, Malezya, Filipinler, Brunei ve Tayvan’da rahatsızlık oluşturuyor.

Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip.

Kaynak: AA