Erişilebilir Ve Engelsiz Hastane Projesinin Tanıtımı Yapıldı

Niğde Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine bağlı Niğde Devlet Hastanesi’nde Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Erişebilir ve Engelsiz Hastane Projesi’nin tanıtım organizasyonu yapıldı.

Erişilebilir Ve Engelsiz Hastane Projesinin Tanıtımı Yapıldı
Devlet Hastanesi toplantı salonunda gerçekleşen programa Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, POMEM Müdürü İsmail Koca, İl Sağlık Müdürü Yılmaz Yücel, İl Halk Sağlığı Müdürü Ertan Değirmencioğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Harun Koca, Niğde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Abuzer Ceylan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Harun Turan, Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürü Selçuk Demirtaş, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız ve diğer kurum müdürleri katıldılar.

Programın açılış konuşmasını yapan Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, proje hakkında açıklamalarda bulundu.

Balcı şunları kaydetti: “Engellilik, gelir düzeyi statüsü ne olursa olsun toplumun tüm kesimlerini etkileyen toplumsal bir sorundur. Engelli bireyin yaşadığı sıkıntılar hem aile hem de sosyal çevresinde kendini göstermektedir.. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir” dedi.

Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden birinin de ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunu olduğuna dikkat çeken Balcı: “Kamusal yaşam alanlarından ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların engellilerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanma gerekliliği kaçınılmazdır. Kamu binaları, parklar, okullar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha bir çok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Böylece sahip olduğu engeli nedeniyle hareket yeteneği kısıtlanmış bireylerin bu ve benzeri sebeplerle yaşadıkları sınırlamalar daha da pekişmektedir. Oysa ki bütün bunlar, engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak bir biçimde tasarlanabilir ve geliştirilebilir. Engellilerin gereksinimlerine yönelik uygulamaların hedefi, onların toplum içerisindeki yaşamlarında fırsat eşitliğini yaratmak ve sürdürmek olmalıdır. Fırsat eşitliği yönünde etkin adımlar atılıp ilerleme sağlandıkça, engeller birer birer kalkmaya devam edecektir” diye konuştu.

Balcı konuşmasına şu şekilde sürdü: “Her sağlıklı insan bir engelli adayıdır. Engelli vatandaşlarımız söz konusu olduğunda, devletimizin resmi kurumları ve sivil toplum kuruluşları bu vatandaşlarımıza hizmet etmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktadırlar. Engellilere hizmet etmek bir gönül işidir. Ülkemizin 10.Kalkınma Planının öncelikli hedef ve politikaları arasında, sağlık hizmetleri basta olmak üzere temel kamu hizmetlerinde erişimin güçlendirilerek fırsat eşitliğinin sağlanması, toplumun tüm kesimleri için dezavantajlı kesimlerin gözetilmesi yer almaktadır.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak bizler de bu hedeften yola çıkarak, özel ihtiyacı olan hastalarımızın sağlık hizmetlerinden arzuladıkları düzeyde yararlanmalarını ve sağlık bakım kalitesini maksimum düzeye çıkartmayı amaçlıyoruz. 2015 Yılında Niğde Devlete Hastanesine başvuran 4583 engelli hastamıza eskiye nazaran daha engelsiz ve daha ulaşılabilir olmasını sağlamaya yönelik bir sistem oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Niğde Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel ise: “Sosyal alanlarda engelli vatandaşlarımızın diğer vatandaşlar gibi faydalanabilmelerini sağlamak adına çeşitli düzenlemeleri yapmak yasal sorumluluktur. Yine 2013 yılında çıkan bir yönetmelikle de erişebilirdik izleme ve değerlendirme yönetmeliği yükümleri gereğincede bunlar yine valiliğimiz başkanlığında kurulan bir komisyon ile belirlenmesi ve takip edilmesi söz konusudur. Şüphesiz bu yasal düzenlemelerle beraber son yıllarda ciddi anlamda engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılabilmeleri adına çık ciddi mesafeler katedildi. Adamlar adıldı. Yeteli mi şüphesiz eksiklerimiz var, eksiklerimizi gidermeye Niğde olarak Türkiye olarak devam ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA