Şeker Hastalığından Samsun'da Kurtuluyorlar

Türkiye’nin her yerinden şeker hastalığından kurtulmak için Genel Cerrahi, Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Muzaffer Al’a ameliyat olmak için gelen hastalar şeker hastalığından kurtulmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

Şeker Hastalığından Samsun'da Kurtuluyorlar
Hastalarına laparaskopik (kapalı) yöntemle metabolik cerrahi (tip 2 şeker hastalığı ameliyatı) uygulayarak hastalarını tedavi eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi’nden Opr. Dr. Muzaffer Al, bu yöntemle hastaların ayrıca; tansiyon, kolesterol ve yağ seviyelerinde de iyileşme sağlandığını söyledi.

Son olarak Eskişehir ve Yalova’dan gelerek kapalı yöntem şeker ameliyatı olan hastalar Muhsin Orhan ve Necmi Bedel şeker hastalığından kurtulmanın sevincini yaşıyorlar.

BEDEL: "HİÇBİR İNSÜLİN VE İLAÇ KULLANMADAN ŞEKERİMİN DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRDÜM"

25 yıldır şeker ve yüksek tansiyon hastası olan 58 yaşındaki Eskişehir’li Necmi Bedel, "25 yıllık şeker hastalığım boyunca hiç ilaç kullanmadım. 10 yıldan sonra çeşitli ilaçlar kullandım. Son 2,5 yıl önce yüksek dozda insülin ve beraberinde şeker ilacı kullanmaya başladım. İnsüline devam ederken şekerim yükseklerde devam ediyordu. Sonra Muzaffer beyin bir konferansını izledim. Samsun’da yaşayan kızım ve damadım beni bilgilendirdiler. Ardından ilk tetkiklerin yapılmasını istedim. Samsun’a gelerek doktor beyle görüştüm ve ameliyat olmaya karar verdim. Bunun üzerine 11 Şubat’ta ameliyat oldum. Bugün ameliyatımın dördüncü günü ve hiçbir insülin ve şeker hapı kullanmadan şekerimin düştüğünü gördüm. Tansiyonumun da normal değerlerde olduğunu gördüm. Şu an çok mutluyum ve hocama çok çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

AL: "AMELİYAT SONRASI HASTALARIN ŞEKERLERİ NORMALE DÖNDÜ"

Ameliyat sonrası hastaları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Muzaffer Al, "Hastamız Nemci Bey görüldüğü gibi şişmanlığı olmayan normal kilolu bir hastamız. Bu hastamızdaki problemleri incelediğimiz anda pankreas kaynaklı insülin rezervlerinde azalma gördük. Gerçekleştirmiş olduğumuz ameliyatla hastamıza gerideki insülin rezervlerini ince bağırsak kaynaklı hormonlarla artırarak hastanın kendi organının insülin üretmesini sağladık. Bu da hastamızın yüksek seyreden kan şekerlerinin hiçbir insülin ve oral antidiyabetik kullanmadan normal seviyelere hatta beni şaşırtacak seviyelere geldiğini gördüm. Bu hastamız 25 yıldır şeker hastası ve insülin depolarının çoğunu kaybetmişti. Bu hastamızda da çok kısa sürede kan şekerlerinde düzelme sağladık. Bu hastamızın kan şekeri ameliyattan önce 400’lerde iken şu anda ortalama 90 civarlarında seyrediyor. Hastamızın kan şekerini günde ortalama 4 kez takip ettik ve hastamızın kan şekerinin ilaç ve insülin vermeden ortalama 90 seviyesine düştüğünü gördük. Hastamız aynı zamanda tansiyon hastası. Bu ameliyatın bir diğer faydası ise tansiyonda da iyileşme sağlıyor. Bunu da bu hastamızda gördük. Hastamız tansiyon ilacı kullanıyordu. Şuanda herhangi bir tansiyon ilacı kullanmıyor. Hastamızın tansiyonları 120-70, 110-70 gibi normal değerlerde seyrediyor. Metabolik cerrahinin şeker hastalarında hastanın insülin rezerv ve aktivitelerine bağlı olarak ortalama yüzde 85- 90 oranında tedavi sağlayabilen, yüzde 85 oranında tansiyonda iyileşme sağlayan, yüzde 90 oranında kolesterol ve yağ seviyelerinde normale gelmesini sağlayan ideal bir tedavi olduğunu söyleyebilirim" dedi.

ORHAN: "YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM"

Yalova’dan ameliyat için Samsun’a gelen 64 yaşındaki 15 yıllık diyabet hastası Muhsin Orhan, "Bir arkadaşım sayesinde burada Muzaffer beyin böyle bir ameliyat gerçekleştirdiğini öğrendim ve buraya geldim. Yalova’da 800 kilometrelik yoldan şifa bulmak için geldim. Allah’ın izni ve Muzaffer beyin de ellerinden şifamızı bulacağımızı ümit ediyoruz. Be buraya gelmeden önce şeker hastalığım 300’lerdeydi. Bu sabah 7 itibariyle ölçülen hiç insülin kullanmadan şekerim 92’ye indi. Kendimi hafiflemiş hissediyorum. Yeniden doğmuş gibiyim. Muzaffer beyden Allah razı olsun. Kendisine çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

AL: "BAĞIRSAĞIN SON KISMINI ÖNE ALARAK GIDANIN BU BAĞIRSAK KISMINA ERKEN GİRMESİNİ SAĞLIYORUZ"

Diğer bir hasta olan Muhsin Orhan hakkında bilgi veren Opr. Dr. Muzaffer Al, "Hastamız 2 yıl önce koroner bypass geçirmiş ve yaklaşık 20 yıllık diyabet hastası. Son 5 yıldır yüksek dozda insülin ve beraberinde oral antidiyabetik ilaç alıyordu. Buna rağmen kan şekeri kontrol altında olmayan ve koroner bypass olan bir hastamız. İncelemeler sonucu ameliyatına karar verdik. Hastamızın ameliyat öncesi kan değerlerine baktığımız zaman 300-400’lerde olan kan şekerleri ameliyat sonrası şu anda hiçbir ilaç ve insülin vermeden ortalama 100 civarında seyretmekte. Aynı zamanda hastamızda gördüğümüz bir diğer durum ise tansiyonları yüksek seyreden hastamızın tansiyonunun bir miktar dengelenme olduğunu da gördük. Bu da bizi mutlu eden diğer bir durum oldu. Yapmış olduğumuz ameliyat ince bağırsak kaynaklı inkretin dediğimiz hormonları aktifleyerek pankreastaki insülin rezervlerini artırmak veya insülin yapma kapasitesini artırmak. Bunun için ince bağırsağın son kısmını öne alarak gıdanın bu bağırsak kısmına erken girmesini sağlıyoruz. Bir nevi bağırsakta yer değişikliği sağlıyoruz. Gıda bu bağırsağa girdiğinde inkretin dediğimiz iyi hormonları devreye sokarak pankreas beta hücre dediğimiz insülin salgılanan merkezde insülin yapım ve kapasitesini artırarak hastalarımızın ilaç insülin kullanımını yüzde 85-90 oranında ortadan kaldırabiliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA