Park Ücreti Almasında Hukuka Aykırılık Bulunmuyor

Düzce Belediyesi tarafından şehir merkezinde bulunan caddelere park eden araçlardan otopark ücreti alınmasına ilişkin uygulamanın yasal olduğu Sakarya 2. İdare Mahkemesi’nin kararıyla bir kez daha tescillendi.

Park Ücreti Almasında Hukuka Aykırılık Bulunmuyor
Düzce Belediyesinden parklanma ile ilgili yapılan açıklamada şu görütşe yer verildi "Caddelerde park uygulaması konusunda Düzce’deki bir araç sahibinin, belediyelerin bu konuda bir görev ve yetkisinin bulunmadığı gerekçesiyle açtığı dava Sakarya 2. İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme, şehir merkezinde bulunan cadde ve sokaklara park eden araçlardan otopark ücreti alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığını bildirdi. Mahkemenin söz konusu olaya ilişkin 2015/687 no’lu kararında şu hükümler yer aldı: 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinin ‘ p’ bendinde; ‘ Durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek belediyelerin yetkileri arasında sayıldıktan sonra, 34’üncü maddesinin ‘ g’ bendinde, taşınmaz mal satımına, trampasına ve tahsisine ilişkin meclis kararlarını uygulamak; süresi üç yılı geçmemek üzere kiralanmasına karar vermek, belediye encümeninin görevleri arasında sayılmıştır.

Düzce Belediye Encümeni’nin 23.09.2014 tarih ve 1320 sayılı kararıyla Düzce şehir merkezinde yer alan cadde ve sokaklarda açık otopark işletmeciliği yapılması işinin 3 yıllığına Yeypaş Yerel Yönetimler Gaz. Pa. A.Ş.’ye kiralandığı görülmektedir. Bu durumda, davalı idarenin Düzce İl merkezinde bulunan cadde ve sokaklara park eden araçlardan otopark ücreti alınmasına ilişkin uygulamasında hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”
Kaynak: İHA