Okullarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anlatılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi (ETCEP), İzmir Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası ile devam ediyor.

Okullarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Anlatılıyor
Proje çerçevesinde İzmir’deki 2 bin 380 öğrenci ve 59 öğretmenin “Mesleğin cinsiyeti olur mu?”, “Dilimizin cinsiyeti var mı?” gibi öğrencileri düşünmeye ve üretmeye yönlendiren interaktif etkinliklerle eğitim ortamlarında toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının arttırılması hedefleniyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle birlikte öğrencilerin yaptığı çizimler, kalıp yargılar ve toplumdaki kadın ve erkeklerin maruz kaldığı eşitsizliklere dikkat çekti.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim ortamlarında kız çocuklar ve erkek çocuklar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlıyor. Projenin Trabzon’da başlayan Yerel Toplumsal Seferberlik Kampanyası, İzmir’de devam ediyor. Kampanya süresince İzmir’deki Batıçim İlkokulu, Güzelyalı Ortaokulu, Bornova İmam Hatip Anadolu Lisesi ve Özel İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı okul standartlarının geliştirilmesi çalışmalarının da yapıldığı projede ilk olarak Güzelyalı Ortaokulu ve Özel İzmir Amerikan Koleji’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Güzelyalı Ortaokulu’nda rehber öğretmenler eşliğinde gerçekleştirilen Fikir Otobüsleri etkinliğinde, “Ailenin reisi babadır”, “Meslek seçiminde cinsiyetin önemi yoktur” önermelerini tartışan öğrenciler, ailede bireylerin eşit olması gerektiğini söyledi.

Öğrenciler, bir erkeğin iyi bir sanatçı, bir kadının da bilim insanı olabildiğini, cinsiyet ayrımı olmaksızın herkesin istediği mesleği yapabileceğini ifade etti.

Güzelyalı Ortaokulu’nda gerçekleştirilen bir diğer etkinliğe katılan ortaokul öğrencileri, öğretmenlerinin verdiği bilgiler doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl olması gerektiğini çizimlere yansıttı. Bir öğrenci, bir kız öğrencinin resmini çizerek, yanına “Bu Gülsena. O erkek smaçörler gibi smaç vurmak istiyor. Kas yapmak istiyor ama utanacağı için ve erkek gibi olmuşsun diyecekleri için yapmıyor. Gülsena gibi olmayın, hayatınızı yaşayın” yazarken, bir erkek öğrenci de “Bu Eren. Evde temizlik yapmaktan hoşlanıyor. Çünkü temizlik yapmak kız işi değildir” ifadesine yer verdi.

REKLAMLARA DİKKAT

Pilot okullardan Özel İzmir Amerikan Koleji’nde öğrenciler, proje çerçevesinde animasyon, video sunumlar ve kolaj çalışmaları hazırlayarak sundular. Öğrenciler, çocukların cinsiyet ayrımcılığı olmadan yetiştirilmesi gerektiğini ifade ederken, reklamlardaki eşitsizliğe dikkat çekti. Özellikle temizlik ve alışveriş reklamlarının kadınlara yönelik olduğunu, kadınların yaşamının üstü kapalı bir şekilde evle sınırlanmak istendiğini çeşitli reklamları örnek göstererek belirten öğrenciler, bu konuda toplumda olumsuz bir algı oluştuğunu ve bu algının kırılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra “Kadın olmak ve erkek olmak ne demek” ve “Masallardaki toplumsal cinsiyet eşitliği” konularında drama çalışmaları gerçekleştirildi.

Pilot okullardan Güzelyalı Ortaokulu’nun Müdürü Özcan Bakır, Millî Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı bu projenin önemli bir kıvılcım olduğuna dikkat çekerek, “Gelişmiş toplumların tamamında kadınların çok daha fazla ön planda olduğunu görüyoruz. Bu tarz projelere bu yaşlarda başlamak çocuğun bakış açısını geliştirmede çok önemlidir” dedi.

İzmir Özel Amerikan Koleji Müdürü Didem Erpulat ise, proje çerçevesinde okullarında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildiğini ancak proje bittikten sonra da öğrencilerin bu konudaki hassasiyetlerinin devam etmesi için çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Toplumda cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi için ilk adımın okullarda atılması çok önemli. Bu çocuklar da büyüyecek ve yeni nesli yetiştirecek. O nedenle şimdiden çocukların bu eşitliğin sağlanmasında ve devam ettirilmesinde eğitilmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Sadece onların değil aslında ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin de farkındalığının artırılması çok önemli” diye konuştu.

ETCEP kapsamında Özel İzmir Amerikan Koleji’nde toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili öğretmen ve velilere yönelik bir sunum yapan Psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan, kadınların sağlıkla ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasında dahi bir eşitsizlik olduğunu söyleyerek, “Sosyal cinsiyetçi ayrımcı yaklaşımların sonucu olarak kadınlar gelişim fırsatlarından eşit ölçüde yararlanamaz. İnsani kaynaklardan yoksun kalır. Etkisi kuşaklar boyu süren travmatik etki yaratır. Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili mücadelede çare zahmete katlanmak, emek vermek, insana değer vermek, hayatın içinde beraber olmak, yol arkadaşlığı yapmaktır” dedi.

10 PİLOT İLDE 40 OKULDA

Proje iletişim faaliyetleri kapsamında öğretmenlere kampanya uygulamalarında yol gösterici olmak üzere hazırlanan “Okul Temelli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kampanya Kılavuzu”ndan yararlanıldı. Kılavuz Türkiye genelinde benzer faaliyetler gerçekleştirmek isteyen öğretmenlerin yararlanabilmesi için proje web sitesinde de paylaşıldı. 10 pilot ilde ve 40 okulda gerçekleştirilmekte olan projede binlerce öğrenciyle yapılan etkinliklerin yanı sıra farklı seminer çalışmalarıyla yaklaşık 2 bin öğretmene eğitim veriliyor.
Kaynak: İHA