'Kasık Fıtığı Erkeklerde Daha Sık Görülüyor'

Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Balaban: 'Kasık fıtığı olgularının büyük çoğunluğu erkeklerdedir. Her 9 erkeğe karşı 1 kadında kasık fıtığı görülür'

Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ferruh Balaban, kasık fıtığı olgularının büyük çoğunluğunun erkeklerde görüldüğünü bildirdi.

Balaban, yaptığı yazılı açıklamada, günümüzde kasık fıtığı olan hasta sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

Kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla görülen kasık fıtığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Balaban, her 9 erkeğe karşı 1 kadında kasık fıtığı görüldüğünü ifade etti.

Hastanelerin genel cerrahi polikliniklerine en çok başvurulan şikayetlerin ve genel cerrahi ameliyathanelerinde en çok yapılan ameliyatların başında fıtık geldiğine dikkati çeken Balaban, karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen fıtığın kasık fıtığı olduğunu ve bu rahatsızlığın tüm fıtıkların yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğunu anlattı.

Balaban, 'Kasık fıtığı olgularının büyük çoğunluğu erkeklerde görülmektedir. Her 9 erkeğe karşı 1 kadında kasık fıtığı görülür. Fıtık, çoğu zaman muayene ile kolayca anlaşılabilir. Ancak başlangıç fıtıklarını anlamada bazen ultrasonografi gerekebilir. Tedavisi yama ile onarım ameliyatlarıdır. Açık yöntem veya diğer adıyla klasik yöntemde fıtığın çıktığı bölgeye yaklaşık 8-10 santimlik bir kesi yapılır. Karın duvarındaki yırtığa ulaşılır ve buradan dışarı doğru çıkmış organlar içeri itilip karın içindeki normal yerlerine yerleştirilir. Açık ve kapalı yöntemlerin her ikisinin de nüks oranı yüzde 1-2 civarındadır' açıklamasında bulundu.

Fıtık ameliyatlarında en iyi yöntemin kapalı ameliyatlar olduğunu ve bu yöntemle ameliyat sonrası oluşabilecek bazı problemlerin ortadan kaldırılabileceğini aktaran Balaban, şunları kaydetti:

'Kapalı fıtık ameliyatında kesinin daha kısa olması, yara komplikasyonlarını da azaltır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası ağrı ve geç dönemde kronik cilt hassasiyetleri daha az görülür. Kapalı fıtık ameliyatında kesilerin küçük olması kozmetik açıdan da avantaj sağlar. Kısa bir süre sonra ameliyat kesilerinin yerini bulmak olanaksız hale gelir. Aynı deliklerden her iki taraftaki kasık fıtığını onarmak mümkündür. Bu nedenle iki taraflı kasık fıtıkları için son derece idealdir. Çift taraflı fıtık ameliyatı açık yöntemle yapıldığında, çok daha fazla doku hasarı ve yara komplikasyonu riskine sahiptir.'

Balaban, sporcuların fıtık ameliyatı sonrası beklentilerinin doğal olarak en kısa süre içinde spora geri dönmek olduğuna vurgu yaparak, 'Kapalı ameliyatlardan sonra bu süre daha kısadır. Sporcunun yaptığı spora göre değişmekle beraber 2-3 hafta içinde antrenmanlara başlanabilir. Kapalı fıtık ameliyatı işin zorluğu ile doğru orantılı olarak ciddi bir avantaj sağlar. Özellikle sporcular ve vücudu ile çalışanlar için ideal bir yöntemdir. Kendi iş yerinde çalışanlar ve iş motivasyonu yüksek kişiler kapalı fıtık ameliyatı sonrası iş gücü kaybı yaşamazlar. İlk fıtık ameliyatı açık yöntemle yapıldıysa, bölgenin orijinal anatomisi bozulduğu için bu olgularda açık yöntem teknik güçlükler içerir ve komplikasyon potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla nükseden fıtıklarda da fıtık ameliyatını kapalı yöntemle yapmak kolaylık sağlayacaktır.”

Kaynak: AA