BM Koordinatörü Mladenov'dan Kıyk Çağrısı

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov:'Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni bir araya getirecek milli birlik hükümetinin en kısa sürede kurulması çağrısı yapıyoruz''Ev inşa etmek ve çimento sokmak kolaydır ancak saldırıların insan üzerinde bıraktığı psikolojik travmaları tedavi etmek zordur''BM idari tutukluluğa karşı tavır almıştır ve Kıyk'ın derhal serbest bırakılmasını istemektedir'.

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, İsrail'den, 85 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kıyk'ı derhal serbest bırakmasını istedi.

Gazze Şeridi'ndeki Basın Evi Kurumunda basın toplantısı düzenleyen Mladenov, BM'nin sonuncusu Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki uzlaşı sürecini desteklediğini belirtti.

Mladenov, 'Bu çabaların sürmesi için Doha'daki son turun herkes için ayrılığın sonlanması ve uzlaşının sağlanması yönünde bir fırsat olduğu şeklinde teşvik ettik. Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni bir araya getirecek milli birlik hükümetinin en kısa sürede kurulması çağrısı yapıyoruz' dedi.

Bünyesinde Hamas Hareketi'ni barındıran bir hükümete yönelik tutumlarının ne olacağı konusundaki soruya Mladenov, 'Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) programı çerçevesinde kurulacak herhangi bir hükümetin başarıya ulaşması için gerekli desteği vereceğiz' şeklinde cevap verdi.

Mladenov, milli birlik hükümeti kurulmasının 10 yıldır İsrail ablukası altında olan Gazze Şeridi'nin ihtiyaçlarını gidereceğini, Filistinlilerin sorunlarını çözeceğini ve acılarını hafifleteceğini kaydetti.

- 'Saldırıların insan üzerinde bıraktığı psikolojik travmaları tedavi etmek zordur'

İsrail saldırıların geride bıraktığı hasar nedeniyle Gazze Şeridi'nde başlayan yeniden imar sürecinin devam edebilmesi için Gazze Şeridi'ndeki grupları ve Tel Aviv'i sükuneti muhafaza etmeye çağıran Mladenov, 'Ev inşa etmek ve çimento sokmak kolaydır ancak saldırıların insan üzerinde bıraktığı psikolojik travmaları tedavi etmek zordur' diye konuştu.

- Mısır'a Refah'ın açılması talebi

Gazze Şeridi'ndeki sınır kapısı sorununa da değinen Mladenov, Mısır yönetiminden Refah Sınır Kapısı'nın devamlı açık tutulmasını talep ederek, Refah'ın Gazze Şeridi'nin can damarı olduğunu kaydetti.

Mladenov, Gazze Şeridine Ekim 2014'te verilmesi vadedilen yardımların yerine getirilmesi konusunun hızlandırılmasını isteyerek, vadedilen miktarın yalnızca yüzde 30'unun ulaştığı bilgisini verdi.

Filistin-İsrail arasında dondurulan barış görüşmelerine ilişkin konuşan Mladenov, barış ve 2 devletli çözümün şiddetin, ekonomik ve sosyal krizlerin sonlanmasına yeteceğini vurguladı. Mladenov, söz konusu ülkeleri barış görüşmelerinin yeniden başlaması için çalışmaya çağırdı.

Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinliler ve İsrail güçleri arasında yaşanan çatışmalardan duyduğu endişeyi ifade eden Mladenov, durumun Filistin ayaklanması başlamadan önceki hale dönmesi gerektiğini dile getirdi.

- Kıyk'ın serbest bırakılması talebi

Mladenov, İsrail'den 85 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kıyk'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Kıyk'ın ölmesinin şiddete yol açabileceği konusunda uyararak, 'BM idari tutukluluğa karşı tavır almıştır ve Kıyk'ın derhal serbest bırakılmasını istemektedir' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA