AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

17 Şubat 2016.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İkinci Mülki İdare Amirleri Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan'ın sözlerinin öne çıkan başlıkları şunlar:

- 'Rusya, şu anda 500 bine yakın insanın ölümüne neden olan katil, zalim Esed'in yanında yer almak suretiyle, o da kendi kimliğini ortaya koymuştur. Şu andaki süreçte yağdırdığı bombalarla, o da çok açık net ortada, çok ciddi bir insanlık suçuna ve bir savaş suçu işlemekle karşı karşıyadır'

- 'Orada Rus uçakları cirit atıyor ve binlerce, on binlerce oradaki mazlum, mağdur insan ölüyor. Hani biz koalisyon güçleriydik, hani koalisyon güçleri olarak beraber hareket edecektik? Hani ne oldu?'

- 'Biz dost bildiğimize gereğini yaparız. Ama bizi dost olarak görmeyenler lütfen açıkça bunu ifade etsinler. İşte dün sözcünün açıklamasını görüyoruz, duyuyoruz. Ne diyor, 'YPG'ye yardımımız devam edecektir ama orada yapılan mücadelede işimizi zorlaştırmasın', lafa bak... Bir defa temelden bu yaklaşım sakat. Bu bilgileri sen bizden alacaksın. Bu tür insanlara, teröristlere bu sorulur mu?'

- 'Suriye konusunda Türkiye, nefsi müdafaa konumundadır. Yani yaptığımız her şeyin, attığımız her adımın meşruiyeti vardır. Bu hassasiyeti anlayamayan veya saygı duymayan herkes, öyle veya böyle bunun bedelini ödeyecektir. Türkiye can evine yöneltilen silahlar karşısında geri çekilecek veya teslim olacak bir ülke asla değildir'

(15.07-15.50-15.51) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin gelişmeler

- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, düzenlediği basın toplantısında, yeni anayasa çalışmalarını yürütmek üzere oluşturulan TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Kahraman'ın açıklamalarının satır başları şunlar:

-'Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir Anayasa yapma yönünde çalışmalara kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu yanıt vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar diğer üç parti; AK Parti, HDP ve MHP ile devam edebilir'

- 'Yeni anayasa yapılmasının şart olduğunu her parti seçim beyannamesinde belirttiğine göre, bu iradeyi hayata geçirecek hamleyi, eveti bekliyorum'

(13.44-15.20) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, konuya ilişkin, 'İpe un sermek denir buna. Bunların iş yapmak, iş üretmek diye bir derdi yok. Bu sadece ülkeyi kilitlemektir. Bunlardan bir şey çıkmaz. Öyle veya böyle ben inanıyorum ki aklı selim sahibi olan parlamentonun diğer üyeleri kesinlikle bu işe kararlı bir şekilde yürürlerse masadan çekilenlere de 'hayırlı olsun' demekten başka söyleyecekleri bir şey yok' dedi.

(14.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Başbakan Ahmet Davutoğlu ise 'Buradan da bir kez daha bütün siyasi partilere bu çalışmaların (anayasa) devamı yönünde çağrıda bulunuyorum ve ön şart olmaksızın her konunun konuşulabileceği bir çerçeveyi masada tutmamız gerektiğini ifade ediyorum. Sayın Meclis Başkanımızdan da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum. Eğer anayasa bütün toplumu kuşatan bir mutabakatla gerçekleşecekse her konu masada olabilmeli. Hiç kimse bir diğerine, şu konu masada olsun ya da olmasın diye bir husus dikte etmemeli' ifadesini kullandı.

(13.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da 'Bu anayasa yapma iradesinden kaçan kim olursa olsun millet bunu görür ve cezalandırır. Çok net söylüyorum. CHP'nin yapmış olduğu hele hele başta sağlanmış olan bu anlayış birliğine, fikri birliğe yakışmadı, uygun olmadı' değerlendirmesinde bulundu.

(13.34) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, A Haber'de katıldığı canlı yayında, Türkiye sınırı-Azez hattında bir insani yardım koridoru oluşturulması gerektiğini belirterek, '10 kilometre derinliğinde, burası tamamen sivil bir alan olmalıdır. Kesinlikle bu çatışmaların dışında tutulmalıdır. Azez'e kimse müdahale etmemeli ve Türkiye sınırına kadar olan alan tamamen insani yardım hattı olmalıdır' dedi.

4- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki din görevlilerinin katılımıyla düzenlenen 'Din Görevlileri İstişare Toplantısı'nda, 'Biz bu topraklarda her türlü ırkçılığı, ayrımcılığı, bu toplumun imanını, değerlerini yok etmeyi hedefleyen ideolojiyi de asla mihraplarımıza ve minberlerimize yaklaştırmamalıyız' dedi.

(15.18) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- MHP Genel Merkezi, muhaliflerin olağanüstü kongre talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada ek süre istedi. Mahkeme, bu talebi kabul ederek 15 gün ek süre verdi.

(15.23)

6- Genelkurmay Başkanlığından, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden operasyonda teröristlerin silahlı saldırısı sonucu yaralanan askerin, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit düştüğü bildirildi.

(14.07)

7- Şırnak'ın İdil ilçesi ve Dirsekli köyünde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından, ilçeye giriş ve çıkış yapılan yollarda geçişler kontrol altına alındı.

(14.51) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- 'Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında' genelge, Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Başbakanlık genelgesinde, terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran ya da eylem birliği içerisinde olduğu tespit edilen kamu çalışanları hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde idari nitelikli işlemlerin yetkili amirler tarafından yapılacağı, suç teşkil eden fiiller yönünden ise durumun adli mercilere ivedilikle bildirileceği bildirildi.

(01.59)

9- ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Gülen bağlantılı okullar hakkında finansal soruşturma talebiyle Kaliforniya Eğitim Bakanlığına hukuki başvuru yapıldığı bildirildi.

(05.43)

10- MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun avukatının da aralarında bulunduğu 4 avukat hakkında gözaltı kararı verildi. Şüpheli avukatların, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ait olduğu iddia edilen bir evi, MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlaması karşılığında fahiş fiyatla satın aldığı öne sürüldü.

(14.33)

11- Samsun'da 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)' yönelik operasyon kapsamında 10 kişi gözaltına alındı.

(13.58)

12- Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün bireysel başvurusunu, 'Niteliği itibarıyla konunun Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını' gerekli görerek Genel Kurula sevk etti.

(13.29)

13- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in 1993'teki ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmanın zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verildi.

(14.53)

14- Artvin'de, güvenlik güçleri, madencilik faaliyeti planlanan Cerattepe bölgesine giden yolu kapatarak maden şirketi yetkilileri ve iş makinelerinin geçişine izin vermeyen gruba, ikinci gün de dağılmamaları üzerine yeniden müdahale etti. Müdahaleye rağmen iş makinelerinin üzerinden inmeyen, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan'ın da bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı.

(10.55) (Fotoğraflı-Görüntülü)

15- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir lisenin önünde biriken karın altına gizlenen el yapımı patlayıcı, güvenlik güçlerince imha edildi.

(11.33)

16- Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ hisseleri, yılbaşından bu yana yüzde 100'ün üzerinde yükselirken, şirketin toplam piyasa değeri 1 milyar 75 milyon liraya çıkarak Fenerbahçe'nin piyasa değerini geçti

(14.21)

17- Altının gram fiyatı, özellikle dolar kurundaki yükselişin etkisiyle 116 liranın üzerini gördü.

(10.58)

18- BM Güvenlik Konseyi (BMGK) şubat ayı başkanı Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Ramirez Carreno, önceki açıklamasını düzelterek Konsey'in Türkiye'nin PYD mevzilerine yönelik top atışları konusunda herhangi bir karar almadığını söyledi.

(04.34)

19- Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD, yoğun Rus desteğiyle Halep'in kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Azez'in güneyinden ilerliyor. ABD yönetimi, söylem olarak PYD ilerlemesine karşı görünüyor. PYD'nin 1,5 yılı aşkın süredir en büyük destekçisi olan ABD'yi dikkate almıyor görünmesi şüphe uyandırıyor.

(13.07) (Grafikli)

20- Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ve onun silahlı unsuru YPG'yi ABD ve Rusya'nın yanı sıra kendilerinin de desteklediğini söyledi.

(07.46)

21- ABD Başkanı Barack Obama, ABD-ASEAN Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Putin, Rus ordusuyla Suriye'yi kalıcı olarak işgale hazırlanmak için yatırım yaptığını düşünebilir ama bunun büyük bir maliyeti olur. Bu büyük bir iş. Rus ekonomisinin durumuna baktığınızda bu muhtemelen Rusya için en iyi şey olmayacak. Rusya için akıllıca olan siyasi bir geçişe aracılık etmek için ABD ve uluslararası camianın diğer ülkeleriyle birlikte çalışmak olacaktır” dedi.

(02.59)

22- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup etabını üçüncü sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi'ne dahil olan Galatasaray, bu kulvarda yaklaşık 4,5 yıl sonra bir karşılaşmaya çıkacak.

(09.59)

Kaynak: AA