Soma Davasının Altıncı Duruşması Başladı

Soma ilçesinde, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davasının 6’ıncı duruşması başladı.

Soma Davasının Altıncı Duruşması Başladı
Duruşma başlamadan önce İzmir’deki Aliağa Şakran Cezaevinde tutuklu bulunan altı sanık, jandarma ve polis eşliğinde getirildi.

Sanıklar, duruşma salonuna geniş güvenlik önlemi altında alındı. Maden şehitlerinin aileleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ellerinde 301 maden şehidinin isminin yazdığı afiş ve sloganlar eşliğinde polis noktasına kadar yürüdü. Burada bir açıklama yapan müşteki avukatlarından Evren İşler, geçen 5 Şubat Cuma günü madende bilirkişi heyeti tarafından keşif yapıldığını söyledi.

Bu keşfin uzun süredir şirketin kontrolünde olan bir madende yapılan bir keşif olduğunu belirten İşler, "Delili karartma çalışmalarına rağmen şirketin yine de aleyhlerine epeyce delil bulundu. Altıncı blok duruşmalarda yine de eksiklerimiz devam ediyor. Hâlâ sorumlu devlet görevlileri, kamu görevlileri yargılanmış değil. Bunun içinde hukuk mücadelemiz devam ediyor. Siz takip ettiğiniz sürece bu dava önemli. Soma’yı unutmamak için buradayız" dedi.

Şehit madenci aileleri salona, üst aramasının ardından alındı. Altıncı duruşmada bu kez mağdur ve sanık avukatlarının istekleri doğrultusunda, facia sırasında madenden çıkarılan ve kurtarma çalışmalarına katılan işçilerin dinleneceği belirtildi. Ayrıca talep eden madenci ailelerinin de yine duruşmada dinleneceği öğrenildi. Davayı, TBMM İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu üyeleri CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de takip etti. Davanın beşinci duruşması son günü ara kararında, tutuklu yargılanan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık tahliye edilmiş, şehit madenci aileleri bu tahliye kararına büyük tepki göstermişti.

İSTENEN CEZALAR

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 8 sanıktan madende vardiya amiri olarak görev yapan Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Halen tutuklu bulunan 6 sanık ise "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. Tutuksuz 48 sanık hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25’i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Kaynak: İHA