CHP'den Soma Davası Yorumu

Manisa’nın Soma ilçesinde, 14 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye davam ediyor. Davanın 6’ncı duruşmasının birinci oturumunda öğle arası verildi.

CHP'den Soma Davası Yorumu
Davayı takip eden TBMM İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu üyeleri CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ortak basın açıklaması yaptı.

CHP’li Göker, davayı takip etmeyi önemsediklerini belirterek şöyle konuştu: "Olası kast suçundan açılmış olması gerekçesiyle alınacak ceza özellikle denetim görevini yapan kişilerin, madenlerin devletin elinde olduğu düşünülürse daha ciddiyetle yapılması iş verenin ceza alabileceği korkusunu ciddi anlamda üzerinde hissetmesi bakımından önem arz ediyor. Bu davada alınacak cezaların suçluların yaptıkları ya da yapmadıklarından kaynaklanan gerekçelerle alacakları ceza özellikle kaybedilen 301 canın ailesine eşlerine babalarına en azından bir teselli olarak duracaktır. Biz bu davayı izlemeyi bu anlamda önemli buluyoruz. İnsanların manevi olarak hiç olmazsa huzurunun sağlanabilmesi anlamında gerekli görüyoruz. Soma’da şehit olan 301 madencimizin ve bunun tazminat hakları ödenmedi. Ödenmediği gibi bu davaya müdahil olan dava yakınları sonuç olarak çeşitli baskı ve yöntemle davadan çektirildi, fişlendi ve kendileri bir başka iş kolunda iş bulamadı. İlk davada burada 10 binler vardı. Şimdi salonun yarısını ancak doldurabilecek seviyede davacı takibiyle karşı karşıyayız."

İŞ YERİ HEKİMİNİ ELEŞTİRDİ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davasının 6’ncı duruşmasında mahkeme tarafından dinlenen iş yeri hekimlerine yönelik eleştirilerde bulunan Göker, "Maalesef içerideki iş yeri hekimi arkadaşım, yöneltilen soruyla normal sınırlarda karbonmonoksit seviyesini bilmediğini ifade etti.

Normal sınırlarda karbonmonoksit seviyesini bilmeyen bir iş yeri hekimi nasıl denetim yapabilir? Karbonmonoksit zehirlenmesinde ortaya çıkacak bulguları bilmeyen bir insan buradaki insanların şikayetini nereye bağlayabilir? Önemli olan bu kazaları önlemektir. Bu kazaların bir şekilde üstü örtülerek sonuçsuz bırakılması yine sermayeden yana alınan kararların önlenmesi bizim ana borcumuzdur" diye konuştu.

"BİLİRKİŞİNİN SONUÇTAN ETKİLENECEK OLMASI KAYGILANDIRIYOR"

Bilirkişi heyetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Göker, şunları söyledi: "İçeride gözümüze çarpan bir şey daha vardı. Bilirkişi heyeti olarak görev yapan kişilerin içerisinde sonuçtan direk etkilenecek bir kişinin de yer alması bu dava üzerindeki kaygımızı artırıyor. Tarafsızlığa gölge düşürmektedir. Bu kişinin tekrar tarafsız kişi ya da kurumlarca yapılmasını bekliyoruz."

Göker’in konuşmasının ardından söz alan madende hayatını kaybeden Ahmet Güven’in babası Kamber Güven, hükümet tarafından kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını iddia etti. Güven’in ardından konuşan madende hayatını kaybeden Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya da aynı iddiaları yineledi.

Duruşma verilen öğle arasının ardından devam etti.
Kaynak: İHA