IKBY'ye 'ver petrolü maaşları ödeyelim' teklifi!

Irak Başbakanı El-İbadi, Kürt yönetimine Türkiye'ye ihraç ettiği petrolü hükümete teslim etmesi halinde, maaşlarını ödeceklerini teklif etti

IKBY'ye 'ver petrolü maaşları ödeyelim' teklifi!
IKBY'ye 'ver petrolü maaşları ödeyelim' teklifi!
Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) boru hatlarıya Türkiye'ye ihraç ettiği petrolün tamamını merkezi hükümete teslim etmesi halinde, bölgedeki ekonomik kriz nedeniyle ödenemeyen memur maaşlarını ödeyeceklerini belirtti.

İbadi, Irak'ın devlet televizyonundaki bir programda yaptığı açıklamada, 'Erbil'e memur maaşlarının gönderilmesi konusunda bir şartımız var. Eğer Kürdistan bölgesi ihraç ettiği petrolün tamamını merkez hükümetine teslim ederse, biz de memur maaşlarını göndereceğiz' ifadelerini kullandı.

Kürt bölgesindeki memur maaşlarının ödenememesi konusunda şaşkın olduğunu belirten İbadi, 'Kürdistan bölgesinin Ceyhan limanına ne kadar petrol ihraç ettiğini biliyoruz çünkü bu limandan günlük olarak bilgi elimize geçiyor. Kürdistan bölgesi şu anda tüm Irak petrolünün yüzde 16'sını ihraç ediyor ancak memur maaşlarını ödeyemiyor. Bu çok tuhaf bir durum çünkü 2015 yılından bu yana aynı petrol gelirinden memurlarımızın maaşlarını temin edebiliyoruz' şeklinde konuştu.

Kürt bölgesindeki petrol ihracatı ve satışının şeffaf bir zeminde yapılmadığını eleştiren İbadi, 'Petrol gelirine ne olduğunu bilmiyorum. Neden petrol geliri bir bankada tutulmuyor. Petrol geliri hakkında Kürdistan Maliye Bakanı'nın bile haberi yok' dedi.

- IKBY bağımsızlık referandumu

İbadi, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin gündeme getirdiği bağımsızlık referandumuna da değinerek, 'Siyasi partiler aralarındaki ihtilaflardan dolayı bağımsızlık meselesini kullanıyorlar. Bazı siyasi taraflar bu meseleyi başkalarına karşı bir kart olarak kullanıyor. Başbakan olarak Irak'tan kopmanın Kürtler'in yararına olmayacağı kanısındayım' değerlendirmesinde bulundu.

Kimsenin Kürtler'in Irak'tan ayrılmasına sıcak bakmadığının altını çizen İbadi, 'Birçok Avrupa devleti ve özellikle Almanya Irak'ın tek parça kalmasını destekliyor' dedi.

İbadi, Almanya'daki 52. Münih Güvenli Zirvesi görüşmeleri sırasında IKBY Başkanı Barzani ile yaptığı toplantıda özellikle bağımsızlık referandumunun ele alındığını belirterek, 'Bu konuyu ağırlıklı olarak değindik çünkü Irak'ta referandum mekanizması ortada yok. Irak'tan ayrılmak Kürt kardeşlerin çıkarına olmadığını belirttim' diye konuştu.
Kaynak: AA