Bakan Bozdağ Açıklaması '20 Temmuz 2016'Da İstinaf Mahkemeleri Uygulamaya Geçecek'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "20 Temmuz 2016’da istinafta uygulamaya geçecek. Biz istinafın hukukumuzda büyük bir değişim yaşatacağına inanıyoruz" dedi.

Bakan Bozdağ, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığı’na ilişkin sunum yaptı. Bozdağ, bağımsızlık ve tarafsızlığın yargı erkinin meşruiyetinin önemli bir temeli olduğunu ifade ederek, "Yargının herkesin güven duyduğu bir yapıda olması için yargı mensuplarının bağımsız, tarafsız, anayasa, kanun, hukuk ve vicdan dışı saiki ideoloji, siyasal tasavvur ve inanç gibi bağlılıkları reddeden bir yapıda olması zorunludur" ifadelerini kullandı.

Hak ve adaletin gözetilmediği toplumlarda güvenden söz edilemeyeceğini söyleyen Bozdağ, amaçlarının adalete olan güveni en üst düzeye çıkarmak olduğunu kaydetti.

Bakan Bozdağ, “Bu alandaki olumsuz algının yargının meşruiyet temel’ni aşındıracağı şüphesizdir. Atacağımız yeni adımlarla yargılamaların makul ve öngörülebilir sürede tamamlanması, demokrasimizin daha da gelişmesi ve insan haklarının daha etkin korunması, yargıda şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin arttırılması, performansa dayalı bir sistemin kurulması, halkların beklentilerine duyarlı bir yapının oluşturulması, vatandaşların hukuki güvencelerini arttırılması, iş dünyasının faaliyetlerini hukuki güvenlik içerisinde süründürmesi, vatandaşların haklarına daha kolay ve ucuz kavuşması ve benzeri adımları atmayı hedefliyoruz" dedi.

Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı’nın Adalet Komisyonu’ndan geçtiğini belirten Bozdağ, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nın bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşüleceğini söyledi.

Bakan Bozdağ, Bilirkişilik Kanunu Tasarısı’nın ise Bakanlar Kurulu’nda yarın ele alınacağını ifade etti.

Bakan Bozdağ, noterlik müessesine ilişkin olarak, "Noterlik Kanunu’nda değişiklik yapıyoruz. Noter olmak için sıra beklemeyi kaldırıyoruz. Noterlerin Hukuk Fakültesi mezunu olması ve bu alanda noterleri daha etkin hale getirebilecek, özellikle çelişmesiz alanlarda noterlere vereceğimiz görevleri arttırmayı planlıyoruz. Şu anda 8 bin kişi noterlik sırası bekliyor. Bundan sonra Hukuk Fakültesi mezunları noterlik sınavına girecekler, noter yardımcısı olmak için sınava girecekler. Şu anda Türkiye’deki noter sayısı bin 844. 2002’deki noter sayımız bin 231. Noterlerin baktığı işleri de arttırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Avukatlık Kanunu’nu da değiştireceklerini söyleyen Bozdağ, avukatlık geçişini sınavlı hale getireceklerini ifade etti.

“20 TEMMUZ 2016’DA İSTİNAFTA UYGULAMAYA GEÇECEK”

İstinaf mahkemelerini fiilen harekete geçireceklerini kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye’de bölge adliye mahkemeleri dediğimiz adli yargıda istinadın kurulması yasası 2004’te çıktı. Bölge idari mahkemelerin kurulması da 2014’te parlamentomuzdan geçti. Bölge idari mahkemesi dediğimiz idari yargıda istinaf faaliyete geçirilemedi. İlke kararları yayınlandı. Tayin atama kararnamesi yapıldı. 18 Mart 2016’da atamalar yapılacak. 20 Temmuz 2016’da istinafta uygulamaya geçecek. Biz istinafın hukukumuzda büyük bir değişim yaşatacağına inanıyoruz. Çünkü istinafın faaliyete geçmesi halinde hukuk davalarından yüzde 89’u, ceza davalarının yaklaşık yüzde 91’i, idari davaların yaklaşık yüzde 80’i istinafta kesinleşecek. İstinaf mahkemeleri temyiz mahkemesi değildir. İkinci derecede yargılama yapan bir mahkemedir."

Adli Veri Bankası kurduklarını kaydeden Bozdağ, "Şu anda bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Herhangi vatandaş yaralama suçu en çok nerede işlenmiş onu görebilecek. Buradan planlama yaparken istifade edecekler. Her soruya rakamsal olarak cevap verebileceğiz" şeklinde konuştu.

Hukuki Himaye Sigortası’na ilişkin olarak ise Bakan Bozdağ, bunu Türkiye’de 2016 yılında getireceklerini belirtti.

Kaynak: İHA