Askeri Casusluk Davasında Tüm Sanıklara Beraat İstendi

İzmir’de görülen Askeri Casusluk davasında Savcı, tüm sanıkların beraatını istedi.

Askeri Casusluk Davasında Tüm Sanıklara Beraat İstendi
İzmir’de görülen ve kamuoyunda Askeri Casusluk davası olarak bilinen davada bütün sanıklara savcı tarafından verilen mütalaada beraatleri istenirken, çete suçundan beraati istenen sanıklar Narin K. ve Safiye K. için evlerinde gizli belge bulundurmaktan cezalandırılmaları istendi.

Kamuoyunda askeri casusluk davası olarak bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma davasında sona doğru gelindi. İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmanın sabahki bölümünde iddia makamı savcı Ali Ertan’ın hazırladığı 400 sayfalık mütalaası okundu. Yapılan son duruşmada iddia makamı, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık hakkında talebini açıkladı.

Toplanan delillerin hukuka uygun yöntemle elde edilmediğini gerekçe gösteren iddia makamı savcı Ali Ertan, çete ve örgüt oluşturmak suçundan tüm sanıklar hakkında beraat talep etti. Asker sanıklar hakkında tespit edilecek suçlarla ilgili kararı askeri mahkemenin vermesi konusunda görüş belirten iddia makamı Ali Ertan, evlerinde gizli belge bulunduran Narin K. ile Safiye K.’nin TCK’nın 334-1 maddesince cezalandırılmasını talep etti. Öğleden sonra yapılacak duruşmada sanık avukatları, iddia makamının görüşüne karşı taleplerini dile getirecek. Mahkeme heyetinin sanıklarla ilgili görüşünü yarın açıklaması bekleniyor.

"SANIKLARA KURULAN BİR KUMPAS BU’’

Duruşma arasında konuşan sanık avukatlarından Murat Ergün, "Mütalaa kapsamlı bir mütalaa. 400 sayfalık bir mütalaayı burada ayaküstü değerlendirmemiz mümkün değil çünkü tamamına vakıf değiliz. Orada sonuç kısmı okundu. Okunan kısmıyla değerlendireceğim. Asıl sağlıklı değerlendirme mütalaayı alıp tamamını okuduktan sonra olur. Ama anladığımız kadarıyla beklentileri tamamen karşılamıyor mütalaa. Tabi savcılığın takdiri bu. Çok büyük oranda şeyler söylendi. Suçlamaların özünü teşkil eden çete iddiası, bilgi, belge sızdırma iddiası, casusluk iddiası, kadınlar, ahlaksız ilişkiler iddiasının tamamının gerçek dışı olduğunu savcılık kabul etti. Bunlarla ilgili herkesin beraati istendi. Şuan itibariyle İzmir dosyasının adı, bir kumpas dosyası olarak anılabilir ama sanıklara kurulan bir kumpas dosyası adı olarak anılabilir. Çünkü, savcılıkta iddianamesindeki iddialarının tamamını geri çekti, iddianamede ne diyordu; işte bir suç çetesi var, TSK’dan bilgi, belge sızdırıyor gibi. Bunları hiç birinin gerçek olmadığını bu mütalaada savcılık ifade etti.

Ama beklentilerin ötesinde farklı olan ne var, şu var; bir takım askeri kişiler ders notları, hazırlık notları, çalışma notları mesai dışında da çalışmak için evlerinde bulundurmuş, çalışıyorlar görevleri icabı, her kamu görevlisinde işiyle ilgili evinde belge bulunabilir. Bu acaba askeri ceza açısından aykırılık teşkil ediyor mu sorusunun yanıtlanması için İzmir savcılığı, askeri savcılık bu konuyu irdelesin diyor. Sadece bu konu açısından ve birkaç sanık açısından bunu söylüyor mütalaa. Davanın özü itibariyle bugün İzmir Casusluk olarak bilinen dava savcılık herkesin beraatini istedi diyebiliriz.’’

Mahkeme heyeti ile görüştüğünü dile getiren Ergün, ’’Mahkeme heyeti, çok kısa bir sürede bu esas hakkında mütalaaya karşı savunma tarafının görüşünü alıp bu konuyu burada kapatmak istiyor. Cuma’dan önce bence bir karar verilmez’’ dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme ve bulundurma suçlamasıyla 357 sanıklı davada 49’u muvazzaf asker 79 sanık tutuklandı. Sanıklar hakkında iki yıl ile ömür boyu arasında değişen hapis cezaları istendi. Suç örgütünden ele geçirildiği iddia edilen belgelerde bürokrat, devlet adamı, asker ve MİT mensubu yüzlerce kişiye ait fişleme bilgileri bulundu. TMK 10’uncu maddesiyle görevli İzmir 12’nci Ağır Ceza Mahkemesinde 2013 Nisan ayında görülmeye başlanan, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam eden davada, tutuklu sanıkların tamamı değişik zamanlarda tahliye edildi.
Kaynak: İHA