Gana Cumhurbaşkanı Mahama İran'da

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: 'İran siyasetinde, Afrika kıtası özel bir yere sahiptir. Afrika ülkeleri ve dost Gana ile ilişkilerimizi önemsiyorum' Gana Cumhurbaşkanı Mahama: 'Aşırılık tüm dünyayı tehdit ediyor. Libya'da elKaide ve Boko Haram Afrika'yı tehdit ediyor. Aşırılıkla mücadelede gençleri kültürel yönden yetiştirme konusunda görüş birliğine sahibiz'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'İran siyasetinde, Afrika kıtası özel bir yere sahiptir. Afrika ülkeleri ve dost Gana ile ilişkilerimizi önemsiyorum' dedi.

Resmi ziyaret kapsamında başkent Tahran'a gelen Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Sadabad Sarayı'nda görüştü.

Heyetler arası gerçekleşen görüşmede sigorta, borsa, teknoloji, ekonomi, gemi yapımı, Kızılay, eğitim ve kültür alanlarında mutabakat zaptları imzalandı.

Mahama ve Ruhani arasındaki basına kapalı toplantı sonrasında standart endüstrisi ve ziraat alanında iş birliği protokolleri imzalandı.

İmza törenin ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 'Afrika ülkeleri ve dost Gana ile ilişkilerimizi önemsiyorum. Bugün ikili ve heyetler arası görüşmelerde petrol, gaz, petrokimya, elektrik santralleri, ziraat, mühendislik, ev araç ve gereçleri ile çimento üretimi alanında ikili görüşmeler gerçekleştirildi' ifadelerini kullandı.

Ruhani, 'Sayın Mahama, ikili görüşmemizde Yapım-Onarım Kurumu'nun (Cihad-ı Sazendegi), Gana'daki faaliyetleri arasında yer alan Ehl-i Beyt Medresesi, İslam Üniversitesi ve sağlık kliniği hizmetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi' açıklamasında bulundu.

Afrika'da ve Libya'daki terörizm konusunun ele aldığını belirten Ruhani, 'Yemen, Suriye ve Filistin'le ilgili fikir alış verişinde bulunduk' dedi.

Gana Cumhurbaşkanı Mahama konuşmasında İran devriminden (1979) sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Ganalı lider olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki ülke arasındaki tarihi ilişkilere işaret eden Mahama, 'Gana ve İran Bağlantısızlar Hareketi ülkeleri arasında bulunmaktadır. Gana ile İran arasında işbirliği sağlanabilecek birçok alanın olduğunu ve nükleer anlaşmanın ardından müsait ortamın olduğunu düşünüyorum. Bu anlaşma bölge ve dünya barışına katkı sağlayacak' ifadesini kullandı.

Mahama şunları söyledi:

'Uluslararası birçok konuda ortak düşünceye sahibiz. Yemen, Suriye, Irak ve Filistin gibi kriz bölgelerinde çözümünün askeri değil siyasi olduğunu düşünüyoruz. Nükleer anlaşmasından sonra İran bu konularda ve barışa daha çok katkı sağlayacaktır. Aşırılık tüm dünyayı tehdit ediyor. Libya'da el-Kaide ve Boko Haram Afrika'yı tehdit ediyor. Aşırılıkla mücadelede gençleri kültürel yönden yetiştirme konusunda görüş birliğine sahibiz'.

Mahama'nın Tahran ziyareti kapsamında İran'ın dini lideri Ali Hamaney'le de bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: AA