Yarım Asırlık Aşkına Böbreğiyle Hayat Verdi

Antalya'da ilkokul yaşlarından itibaren sevdiği ve 46 yıl önce evlendiği eşi Miyase Soycan ile hayatını paylaşan 66 yaşındaki Mehmet Soycan, böbrek yetmezliği çeken eşiyle böbreğini de paylaştı 3 yıldır böbrek yetmezliği çeken eşine 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde böbreğiyle hayat veren Soycan: 'Eşim hastayken üzülüyordum. Nasıl üzülmeyeyim ,o benim 46 yıllık eşim, aşkım, sevgilim. Şimdi çok mutluyum. Böbreğimi verirken hiç tereddüt etmedim. Birini daha istese onu da veririm' Önce bypass ardından da böbrek nakli olan Miyase Soycan: 'Çocukluğumuzdan bu yana birbirimizi severdik. O sevgi yıllarca devam etti. Bana sevgililer gününde en güzel hediyeyi, sağlığımı verdi'

SÜLEYMAN ELÇİN - Konyalı 66 yaşındaki Mehmet Soycan, ilkokul yaşlarından itibaren sevdiği ve 46 yıl önce evlendiği eşi Miyase Soycan'a 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde böbreğiyle hayat verdi.

Konya'nın Selçuklu ilçesinde yaşayan Mehmet-Miyase Soycan (66) çifti, merkeze bağlı Yeşiltekke köyünde ilkokula giderken birbirlerini sevdi. Çocukluk aşklarını 20 yaşına gelince evlilikle tamamlayan çift, ikisi görme engelli, 5 çocuk sahibi oldu. Mutlu bir hayat süren ve 46 yıllık evliliklerinde birbirlerine kötü söz bile sarf etmeyen çift, çevrelerinde örnek gösterilmeye başlandı. Yaşları ilerlemesine rağmen birbirlerine sevgilerini dile getirmekten çekinmeyen çiftin mutluluğu, 3 yıl önce Miyase Soycan'ın böbrek yetmezliği çekmeye başlamasıyla bozuldu.

Eşinin sağlığına kavuşması için böbrek nakli olması gerektiğini öğrenen Mehmet Soycan, eşini kontrol için götürdüğü hastanede hemen kendi tetkiklerini de yaptırarak böbreğini vermek için gönüllü oldu. Çift, nakil için bir engel bulunmadığının tespit edilmesi üzerine Konya'daki doktorlarının yönlendirmesiyle ameliyat için Antalya'ya geldi.

- Önce by-pass ardından nakil oldu

Medical Park Hastanesi Antalya kompleksinde yapılan tetkiklerde Miyase Soycan'ın kalbe giden damarlarının tıkalı olduğu belirlendi. Doktorlar, Soycan'ın önce by-pass ardından böbrek nakli olmasına karar verdi. Aynı hastanede Prof. Dr. Mustafa Okutan tarafından by-pass ameliyatı yapılan Soycan'a ardından Prof. Dr. Alper Demirbaş tarafından eşinden alınan böbrek nakledildi. Naklin ardından Soycan, sağlığına kavuştu.

- 'Hayatımız fedakarlıklarla geçti'

Yıllarca demirci atölyesinde çalıştıktan sonra emekli olan Mehmet Soycan, AA muhabirine, eşini böbreğiyle sağlığına kavuşturduğu için mutlu olduğunu söyledi. Eşinin sıkıntılarından kurtulacağını anlatan Soycan, 'Eşimle görme engelli ve zihinsel sıkıntıları bulunan iki oğlumuzun 30 yıldır bakımını üstleniyoruz. Hayatımız fedakarlıklarla geçti. Her şeye rağmen çok güzel günler yaşadık. Eşim rahatsızlanınca onu kaybetmekten korktum. Eşim hastayken üzülüyordum. Nasıl üzülmeyeyim o benim 46 yıllık eşim, aşkım, sevgilim. Şimdi çok mutluyum. Böbreğimi verirken hiç tereddüt etmedim. Birini daha istese onu da veririm' dedi.

Eşiyle birbirlerine çok düşkün olduklarını anlatan Soycan, 'Eşime büyük bir sevgi duyuyorum. Aşkın yaşı yoktur. Benim yaşım 66 ama hala seviyorum. Allah eşimi başımdan eksik etmesin' diye konuştu.

- 'Hasta olduğumu öğrenince uzun bir süre üzüntüden uyuyamadı'

Nakilden önce haftanın 4 günü diyalize girdiğini söyleyen Miyase Soycan ise 'Çocuklarım ve eşimle yeterince ilgilenemiyordum. Eşim beni kurtardı. Zaten birbirimize kıyamayız. Hasta olduğumu öğrenince uzun bir süre üzüntüden uyuyamadı. Çocukluğumuzdan bu yana birbirimizi çok severiz. O sevgi yıllarca devam etti. Bana sevgililer gününde en güzel hediyeyi, sağlığımı verdi. Bundan sonra daha güzel bir hayat olacak inşallah. Eşim değerliydi şimdi daha da değerlendi' dedi.
Kaynak: AA