'Sessiz Katile' Dur Diyecek Buluş

Gediz Üniversitesi’nde soba ve şofben zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlere son verecek buluşa imza atıldı. Kokusuz ve renksiz olduğu için “sessiz katil” olarak bilinen karbonmonoksit gazını ölçüp alarm verecek “Cankurtaran Priz” projesi geliştirildi. Kolayca takılıp kullanılabilecek patentli buluş, seri üretim için sanayicileri bekliyor.

'Sessiz Katile' Dur Diyecek Buluş
Hayat kurtaracak buluşa, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, Araştırma Görevlisi Uğur Kemiklioğlu ve yüksek lisans öğrencileri Erhan Nergiz ile Hasan Çakmak, “Cankurtaran Priz” projesine imza attı.

Soba ve şofbenden sızan karbonmonoksit gazından kaynaklanan ölümlerin önüne geçebilmek amacıyla yürütülen bilimsel çalışmaların sonucunda bu başarıya ulaşıldı. Renksiz, kokusuz ve tatsız olması nedeniyle fark edilemediği için “sessiz katil” olarak bilinen bu ölümcül gazı ölçüp alarm verecek priz projesi geliştirildi. Doç. Dr. Solmaz, patentli buluşun karbonmonoksidin yanı sıra bir diğer zehirli gaz karbondioksidi de ölçümleme özelliğine sahip olacağını açıkladı.

Doç. Dr. Solmaz, evlerde istenen yere kolayca takılıp uygulanabileceğini, bu yönüyle örneğinin bulunmadığını dile getirdi, şunları söyledi:

İLKYARDIM İSTEYEBİLECEK

“Duvara doğrudan uygulanabilecek ya da mevcut prizlere takılabilecek şekilde 2 farklı tasarım planladık. İçindeki gaz sensörleri aracılığıyla havadaki karbonmonoksidi ve karbondioksidi tespit ettiğinde alarm çalarak uyaracak. Normal koşullarda anlaşılamayan ve bulunduğu ortamdakilerin iç organlarına ağır hasarlar vererek öldüren bu gazlar böylece fark edilerek önlem alınabilecek. Cankurtaran Priz’in alarm vermesi durumunda 155 Polis İmdat veya 112 Acil Yardım hatlarına otomatik olarak bildirimde bulunması da teknik olarak mümkün. İstenirse bu özellik de dahil edilebilir.”

Üniversite araştırmacılarından Doç. Dr. Selim Solmaz, “Cankurtaran Priz”in seri üretime hazır olduğuna da dikkat çekti, şöyle konuştu: “Bu alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları imalatını yaparak piyasaya sunabilir. Düşük bir maliyetle üretileceğini, bu yönüyle tüketiciler tarafından kolaylıkla satın alınarak soba ve şofben olan evlerde kullanılabileceğini düşünüyoruz. Zehirli gazların yol açtığı ölümlerin önüne geçebilirsek, projemizin amacına ulaşmış olmasının mutluluğunu yaşayacağız.”
Kaynak: İHA