Sanko Üniversitesi'nde Halka Açık Konferans

ABD Northwestern Üniversitesi, Feinberg Tıp Fakültesi Alzheimer Hastalığı Merkezi’nden Dr. Mustafa Seçkin, yaşam süresinin giderek uzamasının, alzheimer hastalığı için risk taşıyan yaşlı nüfusun da artmasına neden olduğunu söyledi.

Sanko Üniversitesi'nde Halka Açık Konferans
SANKO Üniversitesi, ABD’de akademik çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanlarını her ay konuk ederek düzenlediği halka açık sağlık konferanslarına yenisini ekledi. SANKO Üniversitesi’nin bu ayki konuğu olan ABD Northwestern Üniversitesi, Feinberg Tıp Fakültesi Alzheimer Hastalığı Merkezi’nden Dr. Mustafa Seçkin, “Alzheimer Hastalığı (Bunama) Nedir, Engellenebilir mi” konusunu anlattı. Dr. Seçkin, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta, dünya genelinde, alzheimer hastalığının neden olduğu demansın (bunama) milyonlarca insanı etkilediğini anımsattı.

DİKKAT BOZUKLUĞU

Seçkin, alzheimer hastalığının en çok 65 yaş üzerindeki bireylerde görülüdüğünü belirterek, beyin hücrelerinin (nöronların) ilerleyici hasarı (nörodejenerasyon) ile karakterize edilebildiğini ifade etti.

Dr. Seçkin, "Diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de yaşam süresinin giderek uzaması alzheimer hastalığı için risk taşıyan yaşlı nüfusun da artmasına neden oluyor. Hastalık çoğunlukla bellek bozukluğu şeklinde görülse de, Alzheimer hastalığının beyin fonksiyonları üzerindeki etkileri bellek bozukluğunun ötesindedir. Genellikle hastaların dil fonksiyonları ve iletişim yetenekleri de önemli derecede etkilenmektedir. Alzheimer hastalarında dikkat bozukluğunun yanında, davranış ve yön bulma becerilerinde de bozukluk görülebilir" dedi.

HASTALIĞIN TANISI

Dr. Seçkin, alzheimer hastalığının erken tanısının, diğer tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi, hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması, hasta ve hastanın bakımından sorumlu aile bireylerinin yaşam kalitelerinin korunması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Bu nedenle, ilerleyen yaş ile birlikte, bahsettiğimiz belirtilerden bir veya birkaçının bir arada görülmesi durumunda, bireylerin vakit kaybetmeksizin bir nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmeleri gerekir. Alzheimer hastalığına ait belirtiler, ileri yaşlarda ortaya çıkmakla beraber beyindeki hücreler ve hücreler arası bağlantılar (sinapslar) erken yaşlarda etkilenmeye başlar. Beyin sağlığını korumaya yönelik alınacak önlemler ve genç yaşlardan itibaren egzersiz, sağlıklı beslenme, düzenli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi, bireylerin alzheimer hastalığından daha az etkilenmelerine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı. Yaşlılıkta bunamanın kaçınılmaz bir son olmadığına vurgu yapan Dr. Seçkin, “Uzun bir hayat ve sağlıklı yaşlanma ancak beyin sağlığının da diğer hayati organlar gibi korunması ile mümkün olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Dr. Seçkin’e, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güner Dağlı, verdiği bilgiler için teşekkür ederek, hediye taktim etti.
Kaynak: İHA