Organ Sırası Beklerken Hayatını Kaybeden Zeynep Tekman'ın Anıları Yaşatılıyor

Organ sırası beklerken hayatını kaybeden 64 yaşındaki Zeynep Tekman’ın hastalığı sırasında yaptığı 60 farklı resim, “Pandora’nın Kutusu” isimli sergi ile sanatseverlerle buluştu.

Hastalığı sırasında resim yaparak uygun organ bekleyen ancak  organ bulunamadan hayata veda eden 64 yaşındaki Zeynep Tekman’ın anıları yaşatılıyor. Tekman’ın hastalığı sırasında yaptığı 60 farklı resim kızı Aslı Sinanoğlu tarafından Memorial Şişli Hastanesi’nde düzenlenen “Pandora’nın Kutusu” isimli sergi ile sanatseverlerle buluştu.

Tüm geliri “Hayata Bağış Derneği” ne bağışlanacak ve organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan sergi hakkında bilgi veren Aslı Sinanoğlu, serginin bu sene 3’üncü kez düzenlendiğini ve  64 yaşında kaybettiği annesinin hayattayken yaptığı eserlerden oluştuğunu belirtti.

Annesini karaciğer yetmezliğinden dolayı kaybettiğini hatırlatan Sinanoğlu, “Aslında organ bağışında sırada olan bir hastaydı. Birinci sıradaydı, fakat ne yazık ki kaybettik. Çünkü biliyorsunuz ki Türkiye’ de organ bağışı çok az. Bizim de amacımız kişileri buna teşvik etmek. Benim de amacım bu sergi aracılığı ile hikayeyi anlatmak. Türkiye’de gerçekten bu konu çok göz ardı edilmiş bir konu. Çok bilinmeyen bir konu. Kafada soru işaretle olan bir konu. Yani organlarını bağışlamak konusunda insanlar çok tereddüt yaşıyorlar. Aslında hiç bir tereddüt yaşamamaları gerektiği halde” dedi.

“HAYAT VERMENİN BAŞKA HİÇBİR YOLU YOK”

Serginin amacının Türkiye’de insanların organ bağışlamasını sağlamak olduğunu vurgulayan Sinanoğlu,  “Hayat vermenin başka hiçbir yolu yok. Tek yolu bu. Bir kişi sekiz dokuz hayat verebilecekken aslında bir sürü insan annem de buna dahil hayatını boş yere kaybediyor. Hayatını sürdürebilecekken ve genç yaşlarda. Benim annem 64 yaşındaydı. Çocukları kaybediyoruz bundan dolayı ve gençleri  kaybediyoruz. Bende açıkçası bu duruma çok üzülüyorum. Yaklaşık 55-58 yaşlarından sonra  bir anda başladı resim yapmaya. Aslında bütün yıllarca biriktirdiğini bir anda çıkarmış oldu. Bu tabloların bir çoğu o dönemler arasında yani 3-4 yıllık dönem arasında tamamen kendi halini yansıttığı bir dönem. Burada kadın portrelerinin ağırlıklı olduğunu göreceksiniz eğer sergiyi gezerseniz. Muhtemelen hayatına dokunan çok farklı kadınları ve onu etkileyen kadınları resmetmiş ve biraz hayal dünyasını da içeriyor” şeklinde konuştu.

“ TOPRAK ALTINDA ORGANLARA İHTİYACIMIZ YOK”

Sergi hakkındaki düşüncelerini paylaşan Memorial Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı, “Her fırsatta organ bağısını arttırmak insanların bu konuya ilgisini sıcak tutmaya çalışıyoruz. Her yapılan organ bağışı bir sürü insanın hayatının kurtulmasına neden oluyor. Bu serginin de amacı yine bir vesileyle insanlara organ bağışını tekrar hatırlatmak. Toprak altında organlara ihtiyacımızın olmadığına, o organların vaktinde alınabilirse bir insanın organlarıyla dört beş kişinin hayatının kurtulabileceğini ortaya koymak. Bir kere daha vurgulamak. Tabi bunun bir özelliği daha var maalesef uygun zamanda organ bulamayıp bekleme listesindeyken hayatını kaybeden bir hastamızın resimleri bunlar. Aslında insanları yaşatabilirsek bu üretkenliğin ne kadar da güzel devam edeceğini gösterecek tarzda şeyler” ifadelerini kullandı.

İpek Zeynep Tekmen’in farklı zamanlarda tuval üzerine akrilik boya ile farklı kadın hikayelerini anlattığı 60’ın üzerinde eserin yer aldığı sergi Memorial Şişli Hastanesi’nde ziyaret edilebilecek.
Kaynak: İHA