Aşkla üflenen camlara bir ömür sığdırdı

Fethiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığıdan belgeli cam üfleme sanatçısı Coşkun Keskin, 44 yıldır yüksek ısı ile genleştirdiği camlara üfleyerek sabırla ortaya çıkardığı eserlerle mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Aşkla üflenen camlara bir ömür sığdırdı
Aşkla üflenen camlara bir ömür sığdırdı
Türkiye'de belgeli az sayıdaki cam üfleme sanatçılarından biri olan 58 yaşındaki Keskin, 45 yıldır aşkla üflediği camdan çeşitli süs eşyaları yapıyor.

Yüksek ısıda genleşen camlara üfleyerek şekil kazandıran Keskin, el işçiliği ve hayal gücüyle tüp halindeki cam parçalarına şekil veriyor.

Camdan yaptığı kalplere istenilen isim ve fotoğrafı yerleştiren Keskin, 14 Şubat Sevgililer Günü'ne özel hediye arayan müşterilerine de farklı bir alternatif sunuyor.

Tasarladığı kolyelere de pirinç üzerine yazdığı isimleri ve farklı renkteki sıvıları dolduran Keskin, bir yandan da mesleğini yaşatma mücadelesi veriyor.

Aşkla üflenen camlara bir ömür sığdırdı

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 45 yıldır cam üfleme sanatıyla uğraştığını ve camdan talep edilen her şeyi yapabildiğini söyledi.

Müşterilerinin bazılarının hayvan figürü, bazılarının da araba figürü istediğini belirten Keskin, yaptığı figürlerin içine farklı renkteki sıvılar, boncuk, taş ve fotoğraflar koyabildiğini dile getirdi.

Keskin, insanların farklı istekleri olduğunu, elinden geldiği kadar farklı talepleri yerine getirerek sanatını yaşatmaya çalıştığını vurguladı.

Şekil vermek istediği camı bin 450 santigrat derecede genleştirerek işlediğini anlatan Keskin, 'Isıyla genleşen camı üfleyerek şekil veriyorum. Bu iş tamamen insanın sabrı ve aklına kalıyor. Burada bir model çıkarmak için yaratıcılık da çok önemli. İnsanlar beni çalışırken de izliyorlar ve çok hoşlarına gidiyor. Bir çok insan benim yaptığım ürünleri başka yerde görmediklerimi ve tarzımı çok beğendiklerini ifade ediyor' dedi.

Aşkla üflenen camlara bir ömür sığdırdı

- 'En çok ilgiyi kalp figürleri görüyor'


Keskin, Sevgililer Günü'ne özel camdan hediyelere genellikle gençlerin ilgi gösterdiğini dile getirerek, bugüne özel olarak da en çok kalp figürleri yaptığını ifade etti.

Yaptığı kalplerin içine hediye edilecek kişinin fotoğrafını da koyabildiğini anlatan Keskin, 'Pirinç üzerine de isim yazıyorum. Bu çok eski bir kolye nostaljisi. 1990 yıllarında çok talep görüyordu. Çıkardığım yeni modellerle gençlere bunu sevdirmeye çalışıyorum. Farklı hediyelikler gençlerin ilgisini çekiyor ve özel güne özel bir hediye almak için geliyorlar' diye konuştu.

Keskin, kendisini sürekli geliştirerek yeni ürünler ortaya koyup, sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştığını belirterek, 'sevdası' olarak nitelendirdiği sanatını para için yapmadığını bildirdi.

Coşkun Keskin, amacının insanları mutlu etmek olduğunu, tezgahında 15 ila 150 liraya kadar hediyelik eşyaların bulunduğunu dile getirdi.

- 'Üründe emek var'

Eşine Sevgililer Günü hediyesi seçen Mustafa Mergen, değişik bir hediye olması için cam üfleme sanatçısının yaptığı ürünlerden almak istediğini vurguladı.

Eşi ve kendisinin ismi, fotoğrafı ve deniz kabuklarından oluşan bir hediye yaptırmayı düşündüğünü kaydeden Mergen, 'Bu ürünlerde emek var. Türkiye'de az sayıda bulunan bir sanatçının elinden çıkan hediyede anlamlı olur diye düşündüm. Eşime güzel bir sürpriz olacak' dedi.
Kaynak: AA