İlkokul Birinci Sınıf Öğrencilerine İşitme Taraması

Antalya'daki kamu ve özel ilkokullarda eğitim gören birinci sınıf öğrencilerine okul ortamında işitme taraması yapılacak.

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü, Antalya'daki kamu ve özel ilkokullarda eğitim gören birinci sınıf öğrencilerine okul ortamında işitme taraması yapılacağını bildirdi.

Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, işitme taramasının Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Şube Müdürlüğü koordinasyonunda İlçe Toplum Sağlığı Müdürlüklerindeki eğitim almış sağlık personeli tarafından yürütüleceği kaydedildi.

Programa Döşemealtı ilçesinden başlandığı belirtilen açıklamada, programın daha sonra Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde devam edeceği ifade edildi.

Çocuk odyometri testinden geçemeyen çocuklar için 48 saat ila 1 hafta sonra tekrar okula gidileceği ve yine testten geçemeyen çocukların sevk formu doldurularak kulak, burun, boğaz hastalıkları uzmanına sevk edileceği belirtildi.

Açıklamada, her yıl Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin bebeğin doğduğu ve her bin bebekten 3'ünün ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya geldiği vurgulandı.

Yenidoğan işitme taraması ile doğumda mevcut olan işitme kaybının test edilebildiği, işitme kayıplarının enfeksiyonlar, travmalar ve progresif işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabildiği belirtilen açıklamada, bu nedenle işitmenin sadece bebeklik döneminde de değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahip olduğu vurgulandı.

İşitmenin okul döneminde daha da önemli hale geldiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

'Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde 9'a yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların yüzde 14'ten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. Tek taraflı işitme kayıplarında bile sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı eğer gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Tarama programı ile çocuklarda bu hastalıkların erken tanısı konabilecek ve gerekli tedavi ve rehabilitasyonları yapılabilecektir. Ülkemizde de okul ortamında işitme taramasının, belirlenen protokoller çerçevesinde ilköğretimin 1 ve 5. yıllarında gerçekleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. İlk olarak ilköğretim 1. sınıflara tarama programı uygulanacaktır.'

Kaynak: AA