Afganistan Devlet Başkanı Gani Açıklaması

“Hava kuvvetlerinin güçlenmesi için daha fazla yatırım yapacağız” “Savaş alanında verilen kurbanları barış görüşmelerinde unutmayacağız”.

KABİL – Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, hava kuvvetlerinin güçlenmesi için daha fazla yatırım yapacaklarını bildirdi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Hava Kuvvetleri Komutanlığında sergi düzenlendi.

Sergiye Gani'nin yanı sıra Afganistan Savunma Bakan Vekili Masum Stanikzai, İçişleri Bakanı Nurulhak Olumi, Afganistan’daki NATO Güçleri Komutanı General John Campbell, Devlet Başkanı Gani’nin Ulusal Güvenlik Müşaviri Hanif Etmer ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Gani, burada yaptığı konuşmada, hava kuvvetleri mensupları sayesinde Taliban ve diğer hükümet karşıtı silahlı gruplarla mücadelede önemli başarılar elde edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bir zamanlar biz bölgede en büyük hava kuvvetlerine sahip ülkeydik ama iç savaşlardan dolayı bu kuvvet artık yok. Hava kuvvetleri, pilotlar ve bu alanın diğer çalışanlarının çabaları sayesinde bir kez daha inşa edilecek. Biz de hava kuvvetlerinin güçlenmesi için daha fazla yatırım yapacağız.”

Tüm Afganlar gibi hava kuvvetleri mensuplarının da barış istediğini ve diğer askerler gibi ülkelerini savunmak için Taliban ile mücadele ettiğini ifade eden Gani, 'Savaş alanında verilen kurbanları da barış görüşmelerinde unutmayacağız' diye konuştu.

Afganistan Hava Kuvvetleri Komutanı Vahap Vardak da hava kuvvetlerinin tüm imkanlarıyla ülkeyi savunmak için çabaladığını ve her gün daha fazla geliştiğini söyledi.

Afganistan’ın Kabil, Herat ve Kandahar kentlerinde 4 birliği olan hava kuvvetlerinin geçen ay ABD’den elde ettiği A-29 savaş uçakları sayesinde biraz daha güçlendiğini dile getiren Vardak, ayrıca 120 pilotun ülke dışında ve 200 pilotun da ülkede eğitim aldığını bildirdi.

Sergi kapsamında, hava kuvvetlerine ait helikopterler ve uçaklar Kabil turu attı.

Afganistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı şu anda 100'ün üzerinde savaş ve kargo uçağı ile helikoptere sahip. Bu uçakların 4’ü C-130 kargo uçağı, 4’ü savaş helikopteri, 24’ü C-208 eğitim ve transport uçağı, 28’i MD-530 savaş ve eğitim helikopteri, 48’i Mİ-17 transport helikopteri ve A-29 savaş uçağı.
Kaynak: AA