MSKÜ İçindeki Ulaşım Ücretlerine Öğrencilerden Tepki

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde, bir grup öğrenci, yerleşke içi ulaşım ücretlerine yapılan düzenlemeyi protesto ederek, topladıkları 5 bin imzayı rektörlüğe teslim etti.

Muğla Büyükşehir Belediyesinin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) yerleşkesi içinde otobüs ücretlerine yaptığı düzenleme, bir grup üniversite öğrencisi tarafından protesto edildi.

MSKÜ Karya Kapı'da toplanan ve kendilerini 'Gariban öğrenciler' olarak adlandıran grup, 'Paran varsa otobüs, paran yoksa yürübüs', 'Paran varsa bin dolmuşa, paran yoksa dayan yokuşa', 'Arkası gelmez zamların, bıktık illallah' yazılı pankartlar taşıyarak ve şarkılar söyleyerek yerleşke içi otobüs ücretlerine yapılan düzenlemenin geri alınmasını istedi.

Öğrenciler, bir süre slogan attıktan sonra Fen Fakültesi bahçesine yürüdü. Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Anıl Coşkun, Büyükşehir Belediyesince öğrenci kartıyla 20 kuruş olan ulaşım bedelinin 1,5 liraya, kartsız ulaşım bedelinin ise 25 kuruştan 2,5 liraya çıkartıldığını söyledi.

Belediyenin, üniversite öğrencilerini düşünmediğini savunan Coşkun, 'MSKÜ ile Büyükşehir Belediyesi arasında sona eren ulaşım anlaşması sonucunda, konunun tek mağduru öğrenciler oldu. Biz öğrenciler, zamların geri çekilmesini ve kampüs içi ulaşımın ücretsiz olmasını talep ediyoruz' dedi.

Uygulamanın geri alınması için 3 günde 5 bin öğrenciden imza topladıklarını anlatan Coşkun, '3 gündür üniversitede yürüttüğümüz imza kampanyaları ve rektörlükle yaptığımız görüşmeler sonucu üniversite içerisinde 08.00-10.00 saatleri arasında ücretsiz ring seferleri başladı. Fakat bu seferler geçici ve aynı zamanda yetersizdir. Üniversiteden kampüsteki tüm öğrencileri kapsayan ücretsiz otobüs seferlerini başlatmasını talep ediyoruz' diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 bin imzayı içeren dilekçe, rektörlüğe teslim edildi.

- 'Üniversiteden herhangi bir talep gelmedi'

Öte yandan Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 7 Mart 2012'de Muğla Belediyesi ile üniversite yönetimi arasında bir yıllık protokol imzalandığı, yerleşke içinde ring hattı oluşturularak indi-bindi ücretinin de 20 kuruş olarak belirlendiği ifade edildi.

Süreç içinde protokole taraf olan Muğla Belediyesinin 'büyükşehir' statüsüne kavuştuğu ve protokol süresinin sona erdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'2 Kasım 2015 tarih ve 16093 sayılı 2015-2016 eğitim yılı ikinci döneminde üniversite içi ring hattının kaldırılacağı belirtilen yazı yazılmış ancak yazımıza geri dönüş alınamamıştır. 28 Ocak 2016 tarihli ve 1764 sayılı yazımız ile kampüs içi ring seferlerinin 5 Şubat 2016 tarihinde kaldırılacağı, mevcut güzergahın korunarak üniversite M kapısından giriş yaparak fen edebiyat fakültesi son durak olacak şekilde, son duraktan hareketle M kapısından çıkış yaparak merkeze devam edileceği ve hali hazırda uygulanan kent içi kısa mesafe öğrenci ücret tarifesinin indirimli 1,50 ve ikinci binişlerde yüzde 50 indirim tarifesinin uygulanmasına devam edileceği bildirilmiştir. Bugüne kadar protokolün yenilenmesi ya da alternatif çözüm önerileri konusunda üniversiteden herhangi bir talep gelmemiştir.'
Kaynak: AA