GMKA'dan Rüzgar Enerjisi Sektörüne Destek

Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA), 'Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor' projesi 318 bin avroluk destek aldı.

Ajansın, yenilenebilir enerji üzerine oluşturduğu, Avrupa Birliği'nin (AB) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında Genç İstihdamının Geliştirilmesi Hibe Programına sunulan 'Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor' projesi 1500'den fazla proje arasından başarılı olarak 59'uncu sıradan desteklenmeye hak kazandı.

AB ve Türkiye arasındaki Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından yüzde 90 oranında finanse edilen projenin bütçesi 353 bin 880 avro, destek miktarı ise 318 bin 457 avro olarak kabul edildi.

Projenin hibe sözleşmesini imzalayan GMKA Genel Sekreteri Esra Kocabaş, yaptığı açıklamada, 12 ay sürecek projeyle bölgedeki mühendislik fakülteleri veya alanla ilgili meslek yüksekokullarında öğrenim gören, buralardan yeni mezun olan yetmiş işsiz genç rüzgar enerjisi sektöründe çalışmak üzere 6 ay sürecek sertifika programlarına tabi olacağını söyledi.

Üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde uygulamalı olarak verilecek eğitimlerin ardından gençlerin ikişer aylık staj programlarına, girişimcilik eğitimlerine dahil edileceğini belirten Kocabaş, 'Programın sonunda gençlerin rüzgar enerjisi alanında bölge işletmelerinde istihdam edilmeleri veya bu alanda kendi işlerini kurmaları hedefleniyor' dedi.

Kocabaş, proje kapsamında müfredatı geliştirilecek olan Rüzgar Enerjisi Sertifika Programı'nın, proje tamamlandıktan sonra Balıkesir ve Çanakkale'deki üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezlerinde düzenli olarak uygulanabilecek hale getirileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

'Güney Marmara, rüzgar enerjisi alanında Türkiye'nin lider bölgesidir. Bölgemiz, 1100 megavatın üzerindeki kurulu gücüyle Türkiye rüzgar enerjisi üretiminin dörtte birinden fazlasını tek başına karşılıyor. Bu liderlik birçok fırsatı beraberinde getirdiği gibi bizlerin de üzerine önemli sorumluluklar yüklüyor. Bölgemizi rüzgar enerjisi üretiminin yanı sıra, başta makine-ekipman üretimi ve Ar-Ge olmak üzere, bakım, onarım, mühendislik, danışmanlık, lojistik ve inşaat hizmetleri gibi yenilenebilir enerjiyle ilgili tüm alanlarda Türkiye'nin merkezi konumuna getirmemiz gerekiyor.'

Esra Kocabaş, projenin uygulanmasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın planlaması doğrultusunda 1 Nisan'da başlanacağını kaydetti.

Kaynak: AA