Avustralya'nın Yerli Politikası Hedeflerin Gerisinde

Başbakan Turnbull: 'Yerlilerin hayat standartlarını daha iyiye götürebilme çabalarımız istenilen başarıyı gösteremedi'.

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, yerli halklar ile yerli olmayanlar arasındaki eşitsizliği gidermeyi hedefleyen 'Close the Gap' projesinin hedeflerine ulaşamadığını söyledi.

Başbakan Turnbull, parlamentoda Aborjinler, Torres Strait Adalılar gibi yerlilerle yerli olmayan Avustralyalılar arasındaki eşitsizliği gidermeyi amaçlayan projeyle ilgili raporu açıkladı.

Turnbull, “Dürüst olmak gerekirse arka arkaya gelen hükümetlerle iki tarafta da herhangi bir gelişme sağlanamadı, Close the Gap hedefleri gerçekleştirilemedi” dedi.

Projenin başarılı olması için daha çok çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Turnbull, yerli ve yerli olmayanlar arasındaki farkın kapanmadığına dikkati çekerek, 'İki grubun yaşam süreleri arasında 10 yıl gibi bir fark var, bu hedeflenenin gerisinde kalıyor' diye konuştu.

Rapora göre yaşam süresi farkının, 2030 yılında eşitlenmesi hedefleniyor.

Hükümetin politikalarının başarılı sonuçlar vermesi için toplumla daha doğru ilişkilerin kurulması gerektiğini savunan yerli liderlerden Aborjin ve Torres Strait Adalı Sosyal Adalet Komiseri Mick Gooda, 'Toplumla ilişkilerde başarılı olmak zaman alır. Ancak hükümet bunu bir milyon dolarlık bütçe ile halledeceğini düşünüyor' dedi.

Avustralya hükümetinin 'Close the Gap' projesine göre 5 yaşından küçük yerli çocuklarla aynı yaştaki yerli olmayan çocuklar arasındaki eşitsizliğin 2018'e kadar yarı yarıya indirilmesini hedefleniyor.

Raporda, 1990’lı yıllar temel alındığında yerli çocuklar arasında liseyi bitirme oranının iki katına çıktığı, sigara içme oranının ise azaldığı belirtildi. Ancak istihdam ve yaşam süresi söz konusu olduğunda yerli ve yerli olmayan Avustralyalılar arasındaki fark beklentilerin gerisinde kalıyor.

Avustralya’da yaklaşık 40 bin yıldır yaşadığı bilinen Aborjinler ve Torres Strait Adalılar, geçen yıl ülke genelinde yaptıkları gösterilerde yerli yerleşim bölgelerine hükümet tarafından daha fazla destek verilmesini talep etmişti. Yerli yerleşim merkezlerinin kapatılmamasını isteyen yerliler, Avustralya anayasasında da resmen tanınmaları yönünde taleplerde bulunmuştu.

Ülkede 2011'de yapılan nüfus sayımına göre, 669 bin 881 Aborjin ve Torres Strait Adalı yaşıyor ve bu rakam Avustralya nüfusunun yüzde 3’ünü teşkil ediyor.
Kaynak: AA