30 Bin Kadro İçin Öğretmen Ataması Gerçekleştirildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), adayların heyecanla beklediği 104 alana 30 bin öğretmen atamasını bugün çekilen kura ile gerçekleştirdi.

30 Bin Kadro İçin Öğretmen Ataması Gerçekleştirildi
MEB’e bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanmasına yönelik ilk atama, yeniden atama, kurumlar arası yeniden atama ve milli sporcuların ataması kapsamında 30 bin öğretmen kadrosu için 2 Şubat’ta başlayan başvurular 8 Şubat’ta tamamlandı. Öğretmen atamaları ise bugün MEB Şura Salonu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla çekilen kura ile gerçekleşti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kura çekimi öncesinde yaptığı konuşmada, “104 alanda 81 kente 30 bin öğretmen ataması gerçekleştireceğiz. Bu 30 bin atamayla birlikte 893 bin 133 olan öğretmen sayımız 923 bin 133’e çıkıyor. 2003’te 543 bin 896 öğretmenimiz vardı. 2003 yılından bugüne kadar 542 bin 120 öğretmen ataması yapıldı. Bu rakam şu andaki öğretmen sayımızın yaklaşık yüzde 59’una tekabül ediyor. Yani şu anda görev yapan her iki öğretmenden biri bu dönemde atandı. Yine bu atamayla birlikte Türkiye genelinde, öğretmen doluluk oranımız yüzde 93’e ulaştı. 2003’ten itibaren engelli öğretmen atamasına sizlerin talimatıyla özel önem ve öncelik verdik. 2003’den bugüne kadar 2 bin 705 engelli öğretmenimiz atandı" ifadelerini kullandı.

"YASAKLARIN, SINIRLAMALARIN, HAKSIZLIKLARIN GİDERİLMESİ SAĞLANDI"

Son 3 yılda engelli öğretmen adaylarının atamalarının tamamını gerçekleştirdiklerin bildiren Avcı, müracaat eden her engelli öğretmen adayının atandığı ve bakanlık olarak bu atama döneminden itibaren eski bir geleneği ihya ettiklerine ifade etti.

Bu dönemde atanacak öğretmenlerin hemen sınıfa girmeyeceklerini kaydeden Avcı, “İkinci yarıyıl boyunca, 6 ay süresince meslekte en az 10 yılını doldurmuş kıdemli öğretmenlerin yanında, yani muallimlerin yanında, danışmanlığında, bir yönlendirme eğitiminden geçecekler. Yani, bir anlamda usta çırak ilişkisini yeniden ihya ediyoruz. Zira atalarımızın da söylediği gibi insan insan gölgesinde yetişir öğretmen de öğretmen gölgesinde yetişir" diye konuştu.

Yeni atanan öğretmenlerin 6 aylık sürede danışman öğretmenin yanında mesleğin inceliklerini öğreneceğini söyleyen Avcı, bunun sonunda daha hazır bir halde atandığı okulda 2016-2017 eğitim öğretim yılında sınıflara gireceğini ifade etti.

Tecrübeli öğretmenlerin deneyimlerini aday öğretmenlere aktarmasını sağlayan bir tecrübe zinciri oluşturacaklarını sözlerine ekleyen Avcı, uygulamanın her atama dönemin de yenilenerek gelenek haline dönüşmesini umduğunu kaydetti.

Son 13 yılda eğimin alt yapısının olağanüstü geliştiğine de değinen Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Yasakların, sınırlamaların ve haksızlıkların giderilmesi sağlandı. Eğitim ortamlarımız eskisiyle mukayese edilmeyecek şartlara kavuştu. Şimdi eğitime muhteva ve derinlik kazandırmak, medeniyetimizin ve kültürümüzün kodlarını uygun talim ve terbiye anlayışını uygulamak için gayret ediyoruz. Milli ve yerli duruş, düşünüş ve duruşun temelini oluşturan değerlerimizi öğretmenlerimizle birlikte çocuklarımıza, gençlerimize aktarmak ve maarifimizin bütün imkanlarını varisi olduğumuz eşsiz mirasın müktesebatıyla buluşturmak en önemli önceliğimiz.”

“MEMLEKETİMİN HER YERİNDE GÖREV YAPMAYA HAZIRIM”

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondaki öğretmen adaylarından 9 rakam aldı. ‘357145932’ rakamıyla kura çekimi yapıldı. Atamaların başlamasıyla salondan çığlıklar yükselirken, bazı adaylar ailelerine sarılarak sevinç gözyaşları döktü.

İkizi Eda Mert’in atamasını heyecanla bekleyen Seda Mert, Sivas’ta görev yaptığını ve kardeşinin atamasından sonra ayrılacakları için üzüntülü olduğunu ifade etti.

Diyarbakır Lice’ye Almanca öğretmeni olarak atanan Eda Mert, “Lice’ye atandım. 1 yıldır bekliyordum. Memleketimin her yerinde görev yapmaya hazırım” ifadelerini kullandı.

Annesiyle atama sonucunu bekleyen Yasin Yiğit’te Ankara Kazan’a atandığını ve 3 yıldır beklediğini ifade ederek, “Çok çalıştık. Emeklerimizin karşılığını aldık. Başta annem olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Oğlu atanan anne ise mutluluktan ağladı.

Şanlıurfa’ya sınıf öğretmeni olarak atanan Nurpınar Yiğiter, gözyaşları içinde, “İkinci girişimdi. İstediğim yerdi Şanlıurfa. Mutluyum” diyerek duygularını ifade etti:

Ağrı merkeze atanan bir öğretmen, “Çok mutluyum. 2008 mezunuyum. 2008’den beri bekliyorum. Ağrı merkeze çıktı. Mutluyum heyecanlıyım. Aileme, eşime teşekkür ediyorum” dedi.

8,5 yıldır atama bekleyen ve Gaziantep’e İngilizce öğretmeni olarak atanan Duygu Tulum ağlamaktan duygularını zor ifade etti.

Tulum, "Allah herkese nasip etsin" şeklinde konuştu.

Eşi ve oğluyla birlikte atama sonucunu öğrenen Şerife Karadağ, edebiyat öğretmeni olarak Tokat’a atandığını ve çocuğu olduğu için ailesinin yanında olacağını, ayrılmayacaklarını belirtti.

Yapı tasarım öğretmeni olarak Bolu merkeze atanan öğretmen Gülcan Aydın ise sonucu ailesiyle birlikte öğrendi. 4,5 yıldır atama bekleyen öğretmen, ailesine sarılarak gözyaşı döktü ve Milli Eğitim Bakanı Avcı’ya teşekkür etti.

İstanbul Kartal’a giyim öğretmeni olarak atanan öğretmen ise eşine sarılarak, “5 yıldır bekliyordum. Çok mutluyum. İlk tercihim geldi. Sonunda atandım. İlk defa bu sene fazla alım oldu. Çok mutluyum” dedi.

Öte yandan Bakan Avcı, törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İshak Düzenci tarafından Hakkari Yüksekova Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nda çekilen fotoğrafı hediye etti.

Kaynak: İHA