HDP İzmir Milletvekili Doğan Açıklaması

'(Anayasa Uzlaşma Komisyonu) HDP'nin esas hassasiyeti, eşit yurttaşlık temelinde olacak'.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplantısında, HDP'nin esas hassasiyetinin, eşit yurttaşlık temelinde olacağını söyledi.

Doğan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesinin, bazı bakanlıklardan daha fazla olduğunu iddia etti.

Kurumun 130 bin civarında personeli bulunduğunu belirten Doğan, bu kadar personeli olan bir kurumda, bir tane Alevi çaycı bile tespit edemediklerini savundu.

Aleviler'in eşit yurttaşlık istemekten başka hiçbir taleplerinin olmadığını belirten Doğan, şöyle devam etti:

'Yasal düzenleme yapan arkadaşlarla bizim arkadaşlarımız bir çalışma yaptı. Bürokrasiyle bir çalışma yaptılar. Gelmişler, diyorlar ki 'bir Alevi dairesi kuralım.' Bu yeni bir Alevi diyaneti olur. Alevi diyaneti kabul edilemez. Devlet için bu büyük bir yüktür. Devlet bu konuda hassas olmalı. Yeni bir diyanet, yeni bir sorun demektir. Aleviler inançların özgürlüğünü savunuyor. Alevi dedelerine maaş bağlanmasını Aleviler istemiyor. İnançlar kendi ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Kendi dedelerine kendileri maaş vermelidir. Kendi imamlarına da aslında cemaatler maaş vermelidir.'

Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevli memurların, imamların, uzmanların devlet kadrolarına dağıtılarak bu kurumun lağvedilmesi gerektiğini, aksi takdirde bu yapısıyla bir yere gidemeyeceğini ileri sürdü.

Doğan, gazetecilerin, 'Hükümetin Alevi açılımı çerçevesinde hayata geçirmek istediği proje Diyanet'in içinde bir başkanlık mı?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'Ayrı bir başkanlık olarak ifade etmişler. Çok tehlikeli olan bir şey de Alevi dernek yöneticilerini de bu kurula katmak istiyorlar. Bir kurul oluşuyor, bir daire başkanlığı gibi ve Alevi dernek temsilcilerine de diyorlar ki 'gelin siz 50, 60 kişilik bir kurul oluşturacağız, maaş alacaksınız.' Bu inanca yapılan saygısızlıktır. Halbuki sadece cemevlerine tanınacak statü yetiyor. Aleviler bunu istiyor, eşit yurttaşlık.'

Perşembe günü Anayasa Uzlaşma Komisyonunun ilk toplantısını yapacağını anımsatan Doğan, 'HDP hangi hassasiyetlerle masaya oturacak?' sorusu üzerine, 'HDP'nin esas hassasiyeti eşit yurttaşlık temelinde olacak. Belki çok global gibi geliyor ama eşit yurttaşlık temelinde anayasal yurttaşlık, herkesin kendi ifadesini bulabileceği bir anayasal yurttaşlık talebi var' dedi.
Kaynak: AA