'Yeni Paket Güveni Artıracak Ve Piyasayı Rahatlatacak'

ASKON Genel Başkanı Koca: 'Yeni paket güveni artıracak ve piyasayı rahatlatacaktır. En kısa zamanda devreye alınmasını ve piyasaların rahatlatılmasını bekliyoruz'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarına ilişkin,'Yeni paket güveni artıracak ve piyasayı rahatlatacaktır. En kısa zamanda devreye alınmasını ve piyasaların rahatlatılmasını bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

EKK kararları ile ilgili yazılı açıklama yapan Koca, yeni kararlarda hükumetin yatırımcıyı desteklemesinin ön plana çıktığını belirtti.

Bunun son derece yerinde ve önemli bir karar olduğunu dile getiren Koca, şunları ifade etti:

'Zira yatırımcı uzun zamandır ciddi sıkıntı içinde işlerini yürütmek zorunda kalmaktadır. Yüksek düzeyli bir rekabet sıkıntısı, kayıt dışılıkla mücadele ve çevresel şartların giderek olumsuz hale dönmesi yatırımcı için oldukça zor zamanların yaşamasına sebep oldu. Ayrıca son dönemlerde devreye giren bir kısım mevzuatların ve alışılmış bazı yargı usullerinin de işvereni yorduğu bir gerçektir.

Görüldüğü gibi yatırımcı vazgeçerse her şey duruyor. Cazibesini yitirirse, istihdam olmuyor, ithalat patlıyor ve ülke sanayiden uzaklaşıyor. Onun yerine ikame edilecek başka bir kalkınma düzeni olmuyor. Meselenin bu tarafı son derece önemlidir. Bu konuya daha fazla eğilmeyi dahi hak edecek kadar önemli bir yöndür. Firmaların nakit ihtiyaçlarının karşılanmasında kolaylıklar, kefalet sisteminin fonla karşılanması, faydalı olacaktır.'

-'İstihdam için getirilen teşviklere zorunlu olarak ihtiyacımız vardı'

Koca, kurumlar vergisi ve yatırımları teşvik oranlarının gözden geçirilmesinin doğru kararlar olduğunu bildirdi.

Sosyal politikalar adına firmalara yeni yüklerin getirilmesinin, işveren için iş yürütme konusunda ciddi caydırıcılık oluşturduğunu ve meselenin bu tarafının görülmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Koca, şunları kaydetti:

'Diğer alanlarla ilgili olarak, istihdamın desteklenmesi için getirilen teşviklere zorunlu olarak ihtiyacımız vardı. Prim ödemelerinin ötelenmesi, asgari ücret desteğinden yararlanılması, esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 ocak, şubat, mart, üç aylık primlerini 2017'nin ekim, kasım, aralık ayına ötelenmesi işe yarar.

Yurt içinden sağlanacak Türk malı ve hizmetlere sıfır faiz uygulaması gibi yaklaşımlar da geç kalmış uygulamalar. Ayrıca tüm bu destekler için yeniden kaynak oluşturmak anlamında vergilere müracaat edilmesinin düşünülmemesi güven artırıcı olacaktır. Yeni paket güveni artıracak ve piyasayı rahatlatacaktır. Yeni paketin hayırlı olmasını diliyoruz. En kısa zamanda devreye alınmasını ve piyasaların rahatlatılmasını bekliyoruz.'
Kaynak: AA