Yabancı Plakalı Araç Operasyonu

Gümrük Muhafaza ekiplerince Bursa'da parçalanmış 3 yabancı plakalı lüks araç ele geçirildi, 12 şüpheli hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Gümrük Muhafaza ekiplerince Bursa'da piyasa değeri 176 bin 605 lira olan, parçalanmış 3 yabancı plakalı lüks aracın ele geçirildiği, 12 şüpheli hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, süresi geçtiği halde ülkeden çıkarılmayan yabancı plakalı lüks araçlarla ilgili operasyonların, güvenlik birimleri tarafından ülke genelinde sürdürüldüğü, bu kapsamda, 2016 yılında çeşitli illerde toplam 8 bin 854 adet araca cezai işlem uygulandığı ifade edildi.

Mevzuata aykırı şekilde ülke içinde bırakılan, yasak olmasına rağmen hak sahibi olmayanlar tarafından kullanılan ve hak sahibi olmayan kişilere kiralandıkları, satıldıkları, ikinci el oto parçası olarak satılmak üzere parçalandığı tespit edilen yabancı plakalı lüks araçlara yönelik operasyonların son dönemde daha da artırıldığına dikkat çekilen açıklamada, tüm kolluk birimlerince ülke genelinde yapılan yoğun denetimler sonucu önemli yakalamalar gerçekleştirildiği kaydedildi.

Bu kapsamda Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne gelen bir ihbarın değerlendirilmesi sonucunda, Bursa Oto Sanayi Sitesi'ndeki bir iş yerinde yabancı plakalı lüks araçların parçalanıp satıldığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, yapılan araştırmalarda söz konusu iş yerinin lüks araç parçalarını internet sitesi üzerinden sattığının da anlaşıldığı ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

'Yapılan operasyonda, iş yerinin dış kısmında parçaları sökülmüş vaziyette yabancı plakalı olduğu görülen bir araç tespit edildi. Şasi numarasının sistem üzerinden yapılan sorgulamasında, aracın turistik kolaylıklardan faydalanarak Türkiye'ye Bulgar uyruklu bir şahıs tarafından getirildiği ve yasalara aykırı olarak Türkiye’de bırakıldığı anlaşıldı. Ayrıca yapılan aramada, 3 lüks aracın parçalandığı ve parçaların iş yerinin muhtelif yerlerinde satışa hazır şekilde depolandığı görüldü. Piyasa değeri 176 bin 605 lira olan araç ve parçalarına el konuldu.Hazırlanan soruşturma dosyası kapsamında 4'ü yabancı uyruklu olmak üzere toplamda 12 şüpheli şahıs hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.'

Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda, 2016 yılının ilk 10 ayında mevzuat ihlali yapan bin 47 adet Gürcistan plakalı, 2 bin 14 adet Bulgaristan plakalı, 860 adet Suriye plakalı ve 4 bin 843 adet diğer ülke plakalı araca Gümrük Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince işlem yapıldığı ifade edilen açıklamada, bu araçlarla ilgili kişilere 27 milyon 100 bin lira tutarında ceza kesildiği kaydedildi.
Kaynak: AA