SGK Taşra Teşkilatı Yönetmeliğinde Değişiklik

SGK Taşra Teşkilatı Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Taşra Teşkilatı Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, sosyal güvenlik merkezleri idari işlemler açısından, sosyal güvenlik merkezi, sağlık sosyal güvenlik merkezi, mali hizmetler sosyal güvenlik merkezi ile rehberlik sosyal güvenlik merkezi olarak dört kategoriye ayrılacak.

Sosyal güvenlik merkezi, sigortalı sayısının 8 bin ve üzeri olan organize sanayi bölgeleri ile sanayi ve ticaret merkezlerinde veya sigortalı sayısı 8 bin ve üzeri olan ilçelerde veya nüfusu 40 bin ve üzeri ilçelerde bir, nüfusu 400 bin ve üzeri ilçelerde ise birden fazla kurulabilecek.

Daha önce, sigortalı sayısı 5 bin ve üzeri yerlerde nüfusu 30 bin ve üzeri ilçelerde bir, nüfusu 300 bin ve üzeri ilçelerde birden fazla sosyal güvenlik merkezi kurulabiliyordu.

Sağlık sosyal güvenlik merkezi ise nüfusu 1 milyon ve üzeri illerde bir, 2 milyon ve üzeri illerde birden fazla kurulacak.

Mali hizmetler sosyal güvenlik merkezi de her il müdürlüğüne bağlı olarak bir, İstanbul'da ise Anadolu ve Avrupa yakasında birer olmak üzere iki merkez halinde kurulabilecek.

Rehberlik sosyal güvenlik merkezi, sigortalı sayısı bin 800'den veya nüfusu 18 binden az olmamak üzere il merkezine ya da aynı ilin sosyal güvenlik merkezi kurulu olan en yakın ilçesine en az 50 kilometre mesafesi bulunan ilçelerde ve sigortalı sayısı 3 binden ve nüfusu 24 binden az olmayan ilçelerde bir merkez olarak kurulacak.

Rehberlik sosyal güvenlik merkezi bünyesinde halkla ilişkiler, kısa vadeli sigortalar, sigortalı tescil ve hizmet servisi bulunacak.

Öte yandan, yönetmeliğin 6. maddesinde yer alan ve büyükşehir statüsünde olmayan illerde il müdürlüğünün bulunduğu merkez ilçede ayrıca sosyal güvenlik merkezi kurulamayacağına ilişkin hüküm ise yapılan değişiklikle bu maddeden çıkarıldı.
Kaynak: AA