Müteahhitlerden EKK Kararlarına Destek

TMB Başkanı Yenigün: 'Tedbirler, yatırımları canlandırma ve sektörde fonlama olanaklarını artırma bakımından olumlu olarak yorumlanmaktadır. TMB yönetimi, hükümetimiz tarafından atılmakta olan bu adımları desteklemektedir'

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarını olumlu karşıladıklarını belirterek, 'TMB yönetimi, hükümetimiz tarafından atılmakta olan bu adımları desteklemektedir.' dedi.

Yenigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içinden geçilen zor dönemde ekonomide büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörüne yönelik yatırımların ivme kaybetmeden sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

TMB üyelerinin de bu süreçte taahhüt projeleri, kamu-özel, yap-işlet-devret ve gayrimenkul yatırımları olmak üzere çeşitli kollarda daha fazla üretim ve istihdam yaratmak için çalıştığını dile getiren Yenigün, EKK kararları kapsamında gelecek yıl, özel sektör yatırımlarına, yatırım teşvik projelerine ek destek verileceğini hatırlattı.

- 'Atılan adımları destekliyoruz'

Kararlar çerçevesinde inşaat yatırımlarına da ilave imkanlar sağlandığını kaydeden Yenigün, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Kurumlar Vergisi indirimi tam olarak uygulanacaktır. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama gibi önemli bir imkanın yanında, yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verileceği de açıklanmıştır. Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında ise Türk Eximbank'ın sermayesinin artırılması proje finansmanında fonlama olanaklarını artırabilecektir. Diğer taraftan, Türkiye'den ihraç edilecek mal ve hizmetler için Türk Eximbank tarafından sağlanacak kredi faizlerinin yüzde sıfıra kadar düşürülebileceği de duyurulmuştur.

Tedbirler, yatırımları canlandırma ve sektörde fonlama olanaklarını artırma bakımından olumlu olarak yorumlanmaktadır. Söz konusu düzenlemelerin uygulama esaslarına, fon kullanım vadelerine ve kaynaklara ilişkin detaylar henüz açıklanmamış olmakla beraber, TMB Yönetimi, hükümetimiz tarafından atılmakta olan bu adımları desteklemektedir.'

İş dünyasının geride kalan dönemde ulusal bir seferberlik ruhu içinde daha fazla kenetlendiğinin altını çizen Yenigün, iş aleminin yatırımları sürdürmek, devletin de destek mekanizmalarıyla bu süreci teşvik etmek için çalıştığını belirtti.

Yenigün, inşaat sektörü olarak, ülkenin refahı için ekonominin lokomotifi olarak faaliyetlerini sağduyulu bir şekilde sürdürmeye kararlı olduklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA