Japonya'da Parlamento, Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması'nı Onayladı

Japonya'da hükümet, Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 12 ülke arasındaki ticari sınırlamaların kaldırılmasını öngören Trans Pasifik Ortaklığı'nın kabulü için (TPP) parlamentodan onay aldı.

ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump'ın, ülkesini TPP ticaret anlaşmasından çekeceğini belirtmesinin ardından Japonya'da parlamentonun üst kanadı, TPP'nin kabulüne dair uzlaşmaya vardı.

Parlamentoda alınan kararın, Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

Başbakan Şinzo Abe, parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, TPP'nin yürürlüğe girmesini istediklerini ve diğerlerinin de bu karara uymasını umduklarını dile getirmişti.

Yeni Zelanda'nın Auckland şehrinde anlaşmanın tarafı olan Singapur, Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Japonya, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, ABD ve Vietnam’ın ticaretten sorumlu bakanları tarafından şubat ayında imzalanan TPP Anlaşması, Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan 12 ülke arasındaki ticari sınırlamaların kaldırmasını ve serbest ticaretin kolaylaştırılmasını öngörüyor.

Üye ülkelerin bakanları tarafından açıklanan ortak beyanda,' tarafların anlaşmanın en kısa sürede yürürlüğe girmesi için iç onay süreçlerini hızla tamamlamak yolunda gayret gösterecekleri' belirtilmişti.

Bu ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılası, dünya ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturuyor.

Kaynak: AA