Erdoğan'dan Yeni Anayasa Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasaya çalışmalarına ilişkin "Şu anda sayın başkanlar kendi aralarında bu konularda mutabık kaldılar bundan sonraki süreç komisyon ve genel kurul sürecidir" dedi.

Erdoğan'dan Yeni Anayasa Açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Marmara İlahiyat Fakültesi Camii’nde kıldı. Cami çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, hükümetin dün açıkladığı ekonomik paketle ilgili olarak, "Hükümetin yapmış olduğu bu açıklamalar bütün müteşşebesimizi rahatlatmaya, piyasayı rahatlatmaya yönelik aynı zamanda özellikle de İŞKUR açısıyla 600 bin ki bunun 100 bini devlet 500 bini özel sektör olmak üzere işsizliği ilaç olması bakımından böyle bir adımın atılmasıyla dokuz ayda özel sektörün gayet iyi değerlendireceğine inanıyorum ve bu şekilde de 500 bin işsizin iş bulması bunun İŞKUR tarafından bedelinin ödenmesi. 100 binin de kamuda istihdam edilmesi bunlar geçiş süreci için gayet iyi tespit edilmiş bir adım. Geçen cumadan bu güne dövizden TL’ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Yeterli mi? Değil. Buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum" dedi.



"TİCARET HACMİNİN GENİŞ OLDUĞU ÜLKELERDE YERLİ PARAYLA TİCARET, PARAMIZIN ÜZERİNDEKİ KUR BASKISINI ORTADAN KALDIRIR"

Başbakan Yıldırım’ın, hükümetin dövizle ilgili yaptığı açıklamayı da değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hükümetimiz bununla ilgili açıklama yaptı. Devletin de kamuya ilişkin olarak yapacağı alımlarda fevkalade bir durum olmadığı sürece orada da TL’yle adımların atılacak olması bizi rahatlatacaktır. Bundan bir yıl önce malum hadiseden önce sayın Putin’le konuşmuştuk yerli parayla ithalalat, ihracat gerçekleştirebilir miyiz diye? Rusya Federasyonu ile ticaret hacmi bir ara 35 milyar dolara çıkmıştı. Bunun diyelim Rusya rublesi ile yapılıyor olması bizden aldıklarını TL ile alıyor olması olması ciddi manada rahatlatacak. İran’la yaptığımız görüşmede de konuşmuştuk. Çin’le yaptığım görüşmede de olumlu baktılar. Daha da yaymamız mümkün. Ticaret hacminin geniş olduğu ülkelerde bu tür yerli parayla ticaret paramızın üzerindeki kur baskısını ortadna kaldırır" ifadelerini kaydetti.



"Faiz lobisine benim halkım milletim artık prim vermemeli"

Faiz lobisine prim verilmemesini dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Faiz noktasında da özellikle faiz lobisine benim halkım milletim artık prim vermemeli. Faiz lobisi bir şeyin yarışı içinde kendi öz kaynaklarıyla değil halkının parası üzerinden halkının mevduatını ranta dönüştürüyorlar. Onunla da övünüyorlar. Bir çoğu üç, dört, beş, altı, yedi trilyon, katrilyondan bahsediyor. Ben de soruyorum geçen yıl ne kazandınız bu yıl ne kazandınız? Aradaki farkı yatırımcılara düşük faizle kredi olarak verseniz onlar da bunu yatırıma dönüştürse yatırım genişleyecek, istihdam üretim, rekabet. O sürümden kazanacak ülke kazanacak. Ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor faiz noktasında şu anda inanıyorum ki hükümetimiz Merkez Bankası hassas davranacağı gibi devlet bankalarının kamu bankalarının ön alması gerekiyor. Türkiye yeni bir yatırım seferberliğine girecektir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yeni anayasa çalışmaları hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üç aşama değil. Şöyle bir önergenin verilmesi olayı, ondan sonra önergenin kabulü bir de yüce divana sevki aşama dediğimiz olay bu. Şu anda sayın başkanlar kendi aralarında bu konularda mutabık kaldılar bundan sonraki süreç komisyon ve genel kurul sürecidir. 20 madde kadar bir paket incelemeler görüşmeler yapıldıktan sonra bize gelecek. Biz de hemen değerlendirme yapıp bu işin nihai noktası egemenlik kayıtsız şartsız milletin deyip millete götürmek olacak" dedi.

Darbe Komisyonunun çalışmalarını da değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Darbe Komisyonu yapacağı çalışmaları yaptı. Süratle son adımları atıp raporları hazırlayıp göndermek suretiyle görevini tamamlarsa isabetli olur" diye konuştu.

Cami çıkışında yaşlı bir adam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına gelerek, tedavi için yardım istedi.

Kaynak: İHA