ERDEMİR'de Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak: 'Erdemir yönetiminin samimiyetine biz de samimiyetimizi göstermek istiyor ve 3 lira belirlediğimiz pazarlık rakamını 2 lira 70 kuruşa çekiyoruz. Madem siz sıfırdan 1 lira 70 kuruşa çıktınız biz de 3 liradan 2 lira 70 kuruşa iniyoruz' 'Buradan ilan ediyorum. Pazartesi masada bir uyuşmazlık çıkarsa eylemlere devam edeceğiz. O zamana kadar cumartesi, pazar günü eylemlerimizi askıya alıyoruz'

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 'Erdemir yönetiminin samimiyetine biz de samimiyetimizi göstermek istiyor ve 3 lira belirlediğimiz pazarlık rakamını 2 lira 70 kuruşa çekiyoruz. Madem siz sıfırdan 1 lira 70 kuruşa çıktınız biz de 3 liradan 2 lira 70 kuruşa iniyoruz.' dedi.

Türk Metal Sendikası ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) arasında 4 bin 700 çalışanı ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev kararı alınmasının ardından, sendika üyesi işçiler fabrikanın giriş kapısında eylem gerçekleştirdi.

Gündüz vardiyasından çıkan işçiler, yürüyerek ve slogan atarak Erdemir ana kapı girişinde toplandı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, burada yaptığı konuşmada, toplu sözleşme görüşmelerinde taslağın Erdemir işçileri tarafından hazırlandığını belirterek, 'İşçimiz taslağa ne yazdı ise masaya onu koyduk. İşçimizin kabul etmediği hiçbir şeyi ben de kabul etmedim. İşçimizin istemediği bir şeyi kabul eden namerttir, alçaktır.' diye konuştu.

Erdemir'de grev kararı alınmasının ardından kritik bir aşamaya gelindiğine dikkat çeken Kavlak, 'Kritik bir aşamaya geldik. İşçimiz bitti demeden bitmeyecek. Biz bitti demeden bu iş bitmeyecek. Uyuşmazlıkta onlarca madde var, doğrudur. İnanın çoğu bir kalemde geçecek maddelerdir. İyi niyet olsa anında çözülecektir ama bazı maddeler var ki orada çözmek için sadece iyi niyet yetmez, irade gerekli.' ifadelerini kullandı.

Kavlak, idari maddelerle getirmek istedikleri bazı yenilikler olduğunu dile getirerek, 'Tamamlayıcı sağlık hizmeti olsun, promosyonları sözleşmeye yazalım, aile büyüklerimizle ayrım gayrım olmaz, kayınvalide ve kayınpeder vefatlarında da izinlerimiz olsun istiyoruz. Çok insanca, çok doğal taleplerimiz var ama bazı kafalar 'Eski köye yeni adet olmaz' diyorlar, 'Böyle gelmiş böyle gitsin' diyorlar. Biz de 'Böyle gelmiş' diyoruz ama 'Böyle gitmez' diyoruz. Vallahi de billahi de gitmez.' şeklinde konuştu.

Erdemir'de işveren adına görüşmeleri sürdüren Metal İşçileri Sanayicileri Sendikasının (MESS) talebi doğrultusunda 6 Aralık tarihinde bir araya geldiklerini belirten Kavlak, şunları kaydetti:

'Taslağımızı hazırlayıp her şeyi kağıda döküp masaya oturduk. İyi niyetle gizlimiz saklımız olmadan pazarlığa oturduk. Yeni bir teklif ile geldiler, sıfır zamdan başladıkları pazarlıktan 68 kuruşa çıkan Erdemir yönetimi, şimdi 1 lira 70 kuruş önerdi. Bu önemli bir adımdır ama yetersizdir. Onun için, 'bize yetmez' dedik ve masadan kalktık. Biz 1 lira 70 kuruşu kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Erdemir yönetiminin yeni teklifi memnuniyet verici ancak eksik olarak değerlendiriyoruz. Erdemir yönetiminin samimiyetine biz de samimiyetimizi göstermek istiyor ve 3 lira belirlediğimiz pazarlık rakamını 2 lira 70 kuruşa çekiyoruz. Madem siz sıfırdan 1 lira 70 kuruşa çıktınız biz de 3 liradan 2 lira 70 kuruşa iniyoruz. Buradan ilan ediyorum. Pazartesi masada bir uyuşmazlık çıkarsa eylemlere devam edeceğiz. O zamana kadar cumartesi, pazar günü eylemlerimizi askıya alıyoruz. Umarım yeniden yollara düşmeye gerek kalmaz. İki uygar taraf olarak iki sosyal ortak olarak tüm sorunları masada çözeriz. Herkes kazanır, işçi, işveren, Erdemir, Ereğli, bölge kazanır.'

Eyleme, Erdemir işçilerinin yanı sıra Türk Metal Sendikasının yetkili olduğu iş yerlerindeki işçiler de destek verdi.
Kaynak: AA