'Ege'de Sağlık Turizminin Potansiyeli Ve Geleceği' Paneli

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizm Daire Başkanı Aydın: 'Dünyada sağlık turizmi alanında en çok tercih edilen ülkeler arasında ilk 2'ye yükselmek ve 20 milyar dolar gelir seviyesine ulaşmak için belli bir strateji doğrultusunda çalışmalıyız'.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizm Daire Başkanı Dr. Mehmet Ali Aydın, sağlık turizmi alanında en çok tercih edilen ilk 2 ülke arasında yer almayı ve 20 milyar dolar gelire ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Sağlık Turizm Daire Başkanı Aydın, Fuar İzmir B Holü'nde düzenlenen 'Ege'de Sağlık Turizminin Potansiyeli ve Geleceği' konulu panelde yaptığı konuşmada, sağlık turizminin tüm dünyada yükselen bir sektör olduğunu belirtti.

Sağlık turizminde ciddi bir artışın olduğunu ifade eden Aydın, 'Günümüzde bu amaçla seyahat eden 30 milyon civarında bir insan trafiğinden ve yaklaşık 500 milyar dolar civarında bir sağlık turizmi harcamasından söz ediliyor.' dedi.

Türkiye'nin 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1,5 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir jeostratejik konuma sahip olduğunu anlatan Mehmet Ali Aydın, şöyle konuştu:

'Sağlık turizmi kapsamında sağlık hizmeti almak isteyen kişiler için uçuş süresi öncelik bakımından daha alt sıralarda yer almaktadır. İnsanların asıl beklentisi, kaliteli sağlık hizmetini, uygun fiyatlara almaktır. Misafirperverlik de çok önemli bir tercih nedeni olarak ön plana çıkmakta olup ülkemiz tüm bu beklentileri geleneksel Türk konukseverliği ile karşılayacak potansiyele ve donanıma sahiptir.'

- En fazla başvuru yapılan klinik branşlar

Türkiye'nin sağlık turizminde dünya standartlarında kaliteli hizmet sunduğunu kaydeden Aydın, en fazla başvuru yapılan branşların göz hastalıkları, diş tedavileri, estetik amaçlı girişimler, kardiyolojik işlemler, kalp cerrahisi, ortopedik girişimler ve onkoloji olduğunu söyledi.

Saç ekimi ve tüp bebek tedavilerinin de sıklıkla başvuru alan branşlar arasında yer aldığına dikkat çeken Aydın, 'Ülke olarak sağlık turizmi hedeflerimiz, 2018 yılı için yaklaşık 10 milyar dolar, 2023 yılı için ise 20 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Dünyada sağlık turizmi alanında en çok tercih edilen ülkeler arasında ilk 2 sıraya yükselmek ve 20 milyar dolar gelir seviyesine ulaşmak için belli bir strateji doğrultusunda çalışmalıyız.' diye konuştu.

Daire Başkanı Aydın, Türkiye'nin coğrafi yapısı, mevsimsel avantajları, kaliteli sağlık hizmeti sunumu, dünya standartlarında teknolojik ve tıbbi donanımı, Avrupa'ya kıyasla yüzde 60'lara varan uygun fiyat avantajı ve tüm bunlara ek olarak geleneksel Türk konukseverliği ile dünyada parlayan yıldız konumunda olduğunu da dile getirdi.

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak ise, Türkiye'nin son 10 yılda sağlık turizminde geldiği noktanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Türkiye'nin sağlık turizmi kapsamında 2015 yılında 746 bin turisti ağırladığına dikkati çeken Çakmak, 'Ülke ekonomisine de 5.6 milyar dolar katkı sağlamış olduk.' diye konuştu.

Kaynak: AA