Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soruları Yanıtladı

Erdoğan: 'Dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma ülkem ve milletim adına gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Ama yeterli mi? Değil. Bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum' 'Faiz lobisine benim halkım, milletim artık prim vermemeli çünkü faiz lobisi bir şeyin yarışı içinde... Kendi öz kaynaklarıyla değil, halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor ve onunla da daha sonra övünüyor' '(Anayasa çalışmaları) Şu anda sayın başkanlar, kendi aralarında da mutabık kaldılar. Bundan sonraki süreç komisyon ve genel kurul sürecidir. Oradan zannediyorum 20 madde kadar bir paket, incelemeler, görüşmeler yapıldıktan sonra bize de gelecektir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma ülkem ve milletim adına gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Ama yeterli mi? Değil. Bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum.' dedi.

Cuma namazı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, dün açıklanan ekonomiye ilişkin kararların tüm girişimcileri ve piyasayı rahatlatmaya yönelik olduğunu anlattı.

Açıklamaların Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) açısından da önemine değinen Erdoğan, '600 bin. 100 bini devlet, 500 bini özel sektör olmak üzere işsizliğe ilaç olması bakımından böyle bir adımın atılması da süre itibarıyla 9 ay da olsa, bu 9 aylık süreci özel sektörün gayet iyi değerlendireceğine inanıyorum ve bu şekilde de 500 bin işsizimizin iş bulması ve bunun İŞKUR tarafından bedelinin ödenmesi, 100 bininin de kamuda istihdam edilmesi... Bunlar tabii bu geçiş süreci için gayet iyi tespit edilmiş bir adım diye düşünüyorum.' diye konuştu.

Geçen cuma gününden bugüne dövizden TL'ye geçişe yönelik atılan adımlar konusunda halkın tercihini takdirle karşıladığını ve halka teşekkür ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

'Ama yeterli mi değil? Bence buna milletim daha da yüklenmeli diye düşünüyorum. Nitekim dün sayın başbakanımız bununla ilgili de bir açıklama yaptı. Devletin de kamuya ilişkin yapacağı alımlarda, ihalelerde vesaire fevkalade bir durum olmaması halinde orada da yine TL ile bu adımların atılacağını söylemiş olması da yine bizi rahatlatacaktır. Tabii bir önemli adım da Sayın Putin'le son yaptığım görüşmede bunu tekraren konuşmuştuk.Ondan bir yıl önce, o malum hadiseden önce Sayın Putin'le bunları konuşmuştuk. Demiştik ki, 'Biz yerli para ile aramızdaki ithalat, ihracat olayını gerçekleştirelim.' Çünkü bizim Rusya Federasyonu ile aramızdaki ticaret hacmi bir ara biliyorsunuz 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Tabii çok ciddi bir rakam ve bunun diyelim ki rubleyle yapılıyor olması, bizden aldıklarını da TL ile alıyor olmaları ciddi manada bir rahatlatma getirecektir.'

Bunu İran'la yaptıkları görüşmelerde de konuştuklarını dile getiren Erdoğan, 'Yani İran Dinarı ki şu anda da onlar tümene geçecekler, böyle bir adım da söz konusu. Onlarla da hedefimiz aslında çok yüksek bir rakama ulaşmaktı. Sonra Çin ile yaptığım görüşmede de yine bunları konuştuk. Bunları daha da yaymamız mümkün. Yani ticaret hacminin yüksek olduğu ülkelerle bu adımları atmak suretiyle yani paralarımızın üzerindeki kur baskılarını ortadan kaldırırız ve bu, bunu getirecektir. Bu daha o zamanda bu yana attığımız adımlar.' şeklinde konuştu.

-'Faiz lobisi...'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz konusuna da değinerek, şöyle devam etti:

'Faiz noktasında da özellikle faiz lobisine halkım, milletim artık prim vermemeli. Çünkü faiz lobisi dikkat ederseniz bir şeyin yarışı içinde... Kendi öz kaynaklarıyla değil halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor. Onunla da sonra övünüyor. Şimdi bakıyorsunuz. Bir çoğu 3, 4, 5, 6, 7 trilyonlardan, katrilyonlardan bahsediyorlar. Geçenlerde açıkça söyledim. Dedim, 'Geçen yıl ne kazandınız, bu yıl ne kazandınız?' Sadece şu aradaki farkı yatırımcılara düşük faizle kredi olarak verseniz ve onlar da bunu yatırıma dönüştürse, bu yatırım neticesinde ne doğacak? Yatırım genişleyecek ya da sıfırdan bir yatırım olacak. İstihdam, üretim, rekabet bu güçler artacak. Bundan o sürümden kazanacağı gibi ülke kazanacak. Ama ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor. Onun için de faiz noktasında ben inanıyorum ki bundan sonraki süreçte hükümetimiz, Merkez Bankası çok daha hassas davranacağı gibi devlet ve kamu banklarının da bu noktada ön alması lazım, örnek olması lazım. Bu adımın atılmasıyla da Türkiye yeni bir yatırım seferberliğine girecektir.'

- Yeni anayasa

Erdoğan, 'Yeni anayasa çalışmalarında 3 aşamalı Yüce Divan formülü bugün açıklandı, Bunu nasıl değerlendireceksiniz?' sorusunu şöyle yanıtladı:

'Aslında 3 aşama değil. Ben biraz orasını inceledim, 3 aşamada değil de şöyle yani bir önergenin verilmesi olayı, ondan sonra önergenin kabulü ve bir de tabii Yüce Divan'a sevki. Yani aşama dediğimiz olay bu, böyle bir durum söz konusu. Şu anda sayın başkanlar kendi aralarında da bu konularda mutabakata vardılar. Bundan sonraki süreç komisyon ve genel kurul sürecidir. Oradan zannediyorum 20 madde kadar bir paket incelemeler, görüşmeler yapıldıktan sonra bize de gelecektir, biz de bu konuda hemen değerlendirmemizi geciktirmeden yapıp bu işin nihai noktası 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' deyip bunu millete götürmektir.'

'TBMM FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu bugün İstanbul'da ziyaretlerine başlayacak ve 3 gün sürecek. Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?' sorusuna da Erdoğan, 'Bu konuyla ilgili fazla da konuşmak istemiyorum, artık darbe komisyonu yapacağı çalışmalarını yaptı. Şöyle süratle inşallah şu son adımlarını da atıp artık raporunu hazırlayıp göndermek suretiyle görevini tamamlarsa isabetli olur diye düşünüyorum.' karşılığını verdi.
Kaynak: AA